2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Drága dolog lenne elhagyni az euróövezetetForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-08 22:17:40
A legutóbbi EU-csúcsértekezlet egyébként jó kezdeményezései sem elegendõk arra, hogy eloszlassák az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatos piaci aggodalmakat, és így ahhoz sem, hogy a piacok kockázatvállalási "üzemmódra" váltsanak – derül ki az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport új felmérésébõl. Egyes londoni elemzõk már azt modellezik, hogy az euróövezet felbomlása esetén a távozó országok új valutái milyen mértékben értékelõdnének le.

 

A Barclays gazdasági-pénzügyi elemzõ részlege (Barclays Research) rendszeresen méri a globális adósságfinanszírozás szempontjából alapvetõ fontosságú japán intézményi kötvénybefektetõi kör hangulatát. A legfrissebb, júliusi vizsgálat során a ház azt a kérdést tette fel a felmérésbe bevont japán kötvénybefektetõknek, hogy szerintük a június végi uniós csúcstalálkozón felmerült tervek mérsékelik-e az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatos aggodalmakat.

Az uniós csúcsértekezleten megállapodtak a tagországok állam- és kormányfõi abban az eljárásban, amelynek keretében kidolgozzák a gazdasági és pénzügyi uniót kiteljesítõ folyamat lépéseit. 

A Barclays Research ismertetése szerint a válaszadóknak mindössze a 23,1 százaléka mondta azt, hogy „igen, valamelyest”, 65,4 százalék – vagyis csaknem kétharmad – azt a válaszlehetõséget jelölte be, hogy „nem igazán”, további 7,7 százalék pedig azt, hogy „egyáltalán nem”. (A többi megkérdezett nem válaszolt, illetve a „nem tudja” lehetõséget jelölte meg.)

Spanyol és olasz gondok

A június végi uniós csúcstalálkozón egyebek közt felmerült, hogy az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmus (ESM) forrásait közvetlenül, vagyis a kormányok közbeiktatása nélkül fel lehetne használni a tagállamok bankjainak feltõkésítésére. Ez – az EU-csúcs utáni elsõ londoni elemzõi értékelések szerint – azt is jelentené, hogy a spanyol bankok tõkefeltöltésére szánt 100 milliárd eurós külsõ kölcsön nem duzzasztaná a spanyol államadósságot. Éppen a spanyol adósság várható meredek növekedésére hivatkozva az elmúlt idõszakban több hitelminõsítõ is agresszív mértékben rontotta a spanyol szuverén adósosztályzatot.

Újabb deficitcsökkentõ intézkedésekre tett ígéretet a spanyol miniszterelnök szombaton. Egyúttal ismét felszólította az eurózóna vezetõit, hogy hajtsák végre gyorsan a spanyol bankok megmentését célzó tervet.

Mindemellett az elképzelések szerint az ESM formális kölcsönök nélkül is beavatkozhatna az egyes eurótagállamok elsõdleges szuverén adósságpiacain, abból a meggondolásból, hogy így könnyebben és olcsóbban lehet csökkenteni a spanyol és az olasz állampapírhozamokat, és elejét lehet venni annak, hogy e két országnak teljes körû – görög, ír, portugál típusú – mentõprogramokat kelljen összeállítani az IMF részvételével.

Már az új devizákat elemzik

Más nagy londoni házak már azt modellezik, hogy az euróövezet felbomlása esetén a távozó országok új valutái milyen mértékben értékelõdnének le, és ez milyen hatással lenne államadósság-rátáikra. Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzõcég, a Capital Economics közgazdászai azt vették alapul számításaikhoz, hogy az európeriféria folyómérleg-egyenlegeinek kiegyensúlyozásához milyen valutaleértékelõdésre lenne szükségük az egyes érintett országoknak.

A ház ennek alapján elvégzett becslései szerint Görögország és Portugália folyómérlegének kiegyensúlyozásához 40 százalék körüli, reálértéken mért leértékelõdés kellene, Olaszország és Spanyolország esetében 30 százalékos árfolyamgyengülés tûnik szükségesnek. Írország folyómérlege most már többletben van, de a Capital Economics szerint az ír gazdaság külsõ versenyképességének helyreállításához is szükség lenne hozzávetõleg 15 százalékos leértékelõdésre. A ház kimutatta, hogy az általa számolt valutaleértékelõdés esetén Görögország államadósság-rátája a hazai össztermék (GDP) 250 százaléka fölé emelkedne, Portugália és Olaszország adósságrátája meghaladná a 175 százalékot, Spanyolország és Írország GDP-arányos szuverén euróadósság-hányada pedig jelentõsen száz százalék fölé nõne.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!