2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Nemzetiségi Tánctábor KörösszakálbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-11 11:07:45
Körösszakál – XI. alkalommal rendezik Körösszakálban a Körösszakáli Nemzetiségi Néptánc és Népzenei Tábort.

 

Egy héten át július 9-tõl 15-ig több mint hetven fiatal találkozik a kis községben, hogy élõzenei kíséret mellett kalotaszegi magyar és romántáncokat tanuljanak. A Békés megyébõl érkezõ Szujó Zsolt, Schafer Szilveszter hegedûsök, Bohák Endre brácsás és Laurik László nagybõgõs, a Suttyomba zenekar tagjai egész nap a táncosok rendelkezésére állnak.

A próbák a sportcsarnokban vannak, mely elég tágas ahhoz, hogy ennyi ember kényelmesen elférjen.

A táncot Tõkés Edit és Tõkés Zsolt, a Romániai Háromszék Táncegyüttes mûvészeti vezetõi tanítják, Sepsiszentgyörgyrõl. Nagy türelemmel foglalkoznak a fiatalokkal. Kell is a kedves bánásmód, mert a szabadban is és a teremben is igen magas a hõmérséklet. A táncosok ruházata csurom víz.

Kint a táborban népzenei oktatás folyik. A Debrecenbõl érkezõ Heit Lóránd a Bakator együttes tagjaként hegedülni tanítja a fiatalokat, Török Péter brácsás pedig magyar népdalokat, énekeket gyakoroltat fõleg a táncosokkal.

Nagyon sok helyrõl érkeztek a fiatalok Körösszakálba. Romániából Kisiratosról, Nagyiratos településrõl. Magyarországról Püspökladányból, Békésrõl, Komádiból, Békéscsabáról, Pécsrõl, és Debrecenbõl.

A szervezõk komolyan veszik a tánctanítást. Délelõtt és délután is gyakorolnak, és ami még érdekes, hogy a sok gyakorlás ellenére a fiatalok este nyolc órától éjfélig még szívesen vesznek részt a táncházirendezvényen.

Lehetõség kínálkozik focira, Körös parti fürdõzésre, fõzõversenyre is.

A Nemzetiségi Néptánc és Népzenei Tábor pénteken ünnepélyes tábortûzzel ér véget, de szombaton délelõtt még a táncosok, a zenészek és az énekesek a település lakói elõtt bemutatják mit tanultak a táborban. Ilyenkor a tábor szervezõi dicsérõ emléklapokat adnak át azoknak, akik példamutatóan végezték munkájukat.

Ahhoz, hogy a tábor létrejöhessen a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázati támogatása kellett, de segítséget kaptak a Önkormányzattól, helyi román Kisebbségi Önkormányzattól, Békésrõl a Belencéres Táncegyüttestõl és a helyi és a környék vállalkozóitól.

Dicséret illeti a tábor szervezõit a Körösszakáli Nemzetiségi ésHagyományõrzõ- Közösségfejlesztõ és Szervezõ Egyesület vezetõit, Fodor Józsefet, Pataki Attilát, Far Évát és Pálfi Tamást, akik már hosszú hónapokkal hamarabb nagyon sokat fáradoztak azért, hogy ez a tábor ebben az évben is megnyissa kapuit. Az eddig elért eredmények már kötelezték õket. Az elmúlt évtized folyamán végzett jó hangulatú táborok résztvevõi szinte már alig várják, hogy újra együtt legyenek Körösszakálban.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!