2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Csak készenléti hitelrõl akar tárgyalni az IMFForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-13 06:44:08
Készenléti hitelmegállapodásról kezd tárgyalásokat jövõ kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a magyar kormánnyal, nem elõvigyázatosságiról, ahogyan a kormány szeretné - tette egyértelmûvé tegnapi sajtótájékoztatóján Gerry Rice, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelõs igazgatója.

Az igazgató leszögezte, a hitel ölthet elõvigyázatossági jelleget, ha a kormány nem hívja le, de nem a rugalmasabb, elõvigyázatossági, szaknyelven FCL vagy PCL hitelkeretrõl lesz szó. A magyar kormány a tárgyalások bejelentése óta folyamatosan hangsúlyozza, hogy nem készenléti hitelt akarnak, amilyet 2008-ban kötött a Bajnai-kabinet a Valutaalappal. Orbánék bíznak egy elõvigyázatossági hitelmegállapodásban.

A készenléti hitel az elõvigyázatosságinál szigorúbb feltételekkel, és negyedévenkénti felülvizsgálattal jár. Szabadságát tölti Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, amikor elindulnak a hivatalos tárgyalások az IMF-fel és az Európai Bizottsággal - írja kormányzati forrásokra hivatkozva az origo. Az internetes portál úgy tudja, hogy Matolcsy július 16-25. között lesz távol a minisztériumtól. A magyar delegációt Varga Mihály, tárca nélküli miniszter vezeti, rajta kívül Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje, és Pleschinger Gyula, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára is tagja lesz, ám a nemzetközi szervezetek képviselõi általában más kormánytisztviselõket is meglátogatnak.

Matolcsy távolléte azért is furcsa, mert õ képviseli 2010 augusztusától Magyarországot az IMF igazgatótanácsában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!