2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Õrzik a hagyományt KonyáronForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-15 22:05:36
Konyár – A hagyományaink fontosságával nem lehetünk eléggé tisztában, ezért is lényeges, hogy tudatosan ápoljuk a múltat.

 

Erre tesznek kísérletet Konyáron a hét végén, ahol KonyáriHagyományõrzõ Napok és Aratóverseny néven háromnapos mulatságot rendeznek. Pénteken állandó kiállítás nyílt a falumúzeumban, este koncert szórakoztatta a fiatalokat, szombaton pedig a népi játékoké, a táncházé és a gasztronómiáé volt a fõszerep. A népi játékok határok nélkül címû programban derecskei, konyári, sárándi, tépei, valamint nagykárolyi és szaniszlói fiatalok mérték össze a tudásukat, de hódított a népigasztronómia, bemutatták a honfoglaláskori magyarok életmódját és nem maradhatott el a táncház sem.

Vasárnap reggel tárogató hangjára ébred majd a falu apraja-nagyja, hogy aztán szekérre pattanjanak és egy igazi hamisítatlan parasztreggeli elfogyasztása után a legügyesebbek kaszát ragadjanak az aratóversenyen. Aki nem látott még kaszakalapálást, kötélverést és szalmafonást, az jól teszi, ha a hét utolsó napján kilátogat a konyári határba.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!