2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A kenyérnekvaló idén is megteremForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-15 20:41:43
Néhány nap múlva befejezõdhet az õszi búza aratása, mivel a gazdálkodók már a betakarítás több mint 60 százalékával végeztek az országban - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter karcagi határszemléjét követõen .

A miniszter hozzátette: az ország kenyérnek valója az idén is megterem, lesz elegendõ vetõmag és takarmánynak való is, sõt, mintegy egymillió tonna kivitelre is jut a kenyérgabonából. Az országos termésátlag hektáronként 3,8 tonna körül mozog - a minõség jó, sok helyen kiváló -, így az elõzõ évinél némileg gyengébb, de jó közepes termés lesz az idén õszi búzából.

A búza ára általában 50-55 ezer forint körül mozog, de vannak térségek, ahol már ennél is magasabb az ár - 60 ezer forint körül van tonnánként. Fazekas Sándor minden gazdálkodónak - aki teheti - azt ajánlotta: tárolja a búzát, ne közvetlenül a kombájn mellõl értékesítse.


kevsebb lesz a búza, de még exportra is jut

A miniszter szerint ugyanis lesz kereslet a jó minõségû magyar búza iránt a környezõ és a távolabbi országokban is, mivel az aszály nemcsak Magyarországon csökkentette a termésmennyiséget. Fazekas Sándor ennek ellenére nem számít a kenyér árának emelkedésére, mivel azt a búza - azaz a liszt - árán kívül számos egyéb tényezõ, például az energia ára is befolyásolja.

Jelezte ugyanakkor, hogy a kukoricának és a napraforgónak jól jött a csapadék, az utóbbi napok nagy hõsége ugyanis nagyon kedvezõtlen volt a tavaszi vetésû növények számára. A  növények több helyen megsültek, illetve a kukorica levele már furulyázott, ami a vízhiány biztos jele.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!