2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Változó közlekedési törvényekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-22 20:21:48
Az Országgyûlés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számos ponton módosított egyes közlekedési tárgyú törvényeket július 12-én. Az új elõírások döntõ többsége a módosítások kihirdetését követõ 15. napon lép hatályba.  

Ezen változások kitérnek az országos közúthálózat tervezésére, fejlesztésére is. A törvény szerint az útépítések és bõvítések rövidebb elõkészítési idõvel, egyszerûbb és gyorsabb engedélyezési eljárással juthatnak el a kivitelezésig. A program kiemelten kezeli a zsúfoltság és túlterheltség megszüntetését a hazai úthálózaton, a települési szakaszok mentesítését az átmenõ forgalomtól.

A törvény rendelkezik az út menti reklámhordozókról is, melyek a jármûvezetõk figyelmét elterelve balesetveszélyes helyzeteket okozhatnak. Ezért továbbra is határozott kormányzati cél ezek érezhetõ megritkítása a kihelyezés engedélyhez kötésével, a szabályszegés szankcionálásával. A minisztérium a szabályozásba ütközõ reklámhordozók eltávolítását idén szeptemberi végi határidõvel írja elõ.

Szélsõséges idõjárás estén, fõként intenzív havazás idején lehet arra szükség, hogy elsõsorban a tehergépkocsikat teljesen vagy részlegesen kitiltsák az utakról, mert ezek a jármûvek nagy hóban nem képesek a biztonságos közlekedésre, ami fennakadásokhoz, torlódásokhoz, közlekedési káoszhoz vezethet. A közút kezelõje a jövõben a biztonságos közlekedés feltételeinek helyreállásáig pihenõhelyre terelheti vagy félreállíthatja a tehergépkocsikat.

Ezentúl az autópálya vagy az autóút kezelõje eltávolíthatja vagy eltávolíttathatja a gyorsforgalmi út olyan területén veszteglõ jármûvet, ahol a megállás tilos. Ehhez az üzembentartó vagy a tulajdonos és a rendõrség elõzetes értesítésére van szükség. Balesetveszély esetén azonban elegendõ csak a rendõrséget tájékoztatni az üzembentartó utólagos értesítése mellett. Az üzembentartó köteles a jármûvet az eltávolítás és a tárolás költségeinek megtérítését követõen elszállítani. Ha ezt 180 napon belül nem teszi meg, vagy kiléte ugyanilyen határidõn belül nem állapítható meg, a közútkezelõ értékesítheti, vagy más módon hasznosíthatja (pl. elbontathatja) a jármûvet. Ha a jármû tulajdonosa ezt követõen 60 napon belül jelentkezik, a befolyt ellenértéket a szállítási, tárolási és értékesítési költségek levonásával ki kell fizetni számára. E rendelkezések a felkészülés idõigénye miatt 2012. november 1-jével lépnek hatályba.

A törvénymódosítás egyértelmûen kimondja, a díjfizetés nélkül parkoló jármû után napi egyszeri pótdíj és a helyenként fennálló idõtartamkorlát túllépése esetén legfeljebb még egyszeri szabálysértési bírság fizetendõ.

Tavaly 22 közlekedési hatóság jött létre. Idén e hatóságok mellett januártól a közútkezelõ is ellenõrizheti a díjköteles országos közutak díjfizetés ellenében történõ használatát. A szervezetek azonos elvek szerint eljárva, megfelelõen felkészült szakemberekkel végezhetik az ellenõrzést.

A szabályok a külföldi rendszámok belföldi használatával kapcsolatban is módosultak. A jármû belföldi rendszámmal való ellátására a belföldi üzembentartó köteles. Az elfogadott szabályváltozással a magyarországi lakóhellyel rendelkezõ, de életvitelszerûen (azaz legalább az év 185 napján) külföldön tartózkodó autósoknak nem kell magyar rendszámot kiváltaniuk. A más tulajdonában lévõ, külföldi rendszámú jármû belföldön történõ eseti használatának lehetõsége 1 napról hat hónap alatt összesen 30 napra emelkedik. Az ellenõrzés során a szokásos tartózkodási hely az okiratok (közokirat vagy teljes bizonyító erejû magánokirat) hivatalos, hiteles fordítása nélkül is igazolható. A diplomáciai vagy egyéb külszolgálatban dolgozók és hozzátartozóik számára a megbízatás ideje alatt és az azt követõ 30 napban nem kötelezõ a magyar rendszám kiváltása. A rendszámhasználatra vonatkozó rendelkezések legkésõbb a kihirdetésüket követõ 60. napon életbe lépnek.

A rendelkezések tervezhetõ jövõképet rögzítenek a hazai úthálózat fejlesztésében, fokozzák a közlekedés biztonságát, a gyakorlati tapasztalatok alapján segítik a korábban megszületett szabályok alkalmazását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!