2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Folytatódik a sor - Újra történelmi mélypont a lakásárakbanForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-26 10:09:33
2012 elsõ negyedévében tovább csökkentek a lakásárak Magyarországon, derül ki az FHB Lakásárindex legújabb adataiból. A hazai lakásárak változását mutató index értéke az elõzõ negyedévhez képest nominálisan stagnált, ám a magas inflációnak köszönhetõen reál értelemben a 2000-es évek óta mért legmélyebb szinten áll.

A 2010-es 5,1%-os csökkenés után 2011-ben 1,9%-kal csökkentek a lakásárak, reál értelemben pedig 5,5%-kal. 2011. második felében az elsõ félévhez képest további 1,6%-kal csökkentek az árak, az eddig beérkezett adatok szerint 2012 elsõ negyedévében is folytatódott a kismértékû csökkenés. Tehát 2012 elsõ negyedévében nominálisan 0,4%-ot csökkentek a lakásárak 2011 utolsó negyedévéhez képest és 2,6%-kal 2011 hasonló idõszakához képest.

Folytatódik a sor - Újra történelmi mélypont a lakásárakban


Lakáspiaci forgalom - továbbra is évtizedes mélyponton

A 2011-es 92 ezer darab tranzakció alig harmada a lakáspiaci forgalom 2003. évi csúcsértéknek. Az FHB becslései és a KSH elõzetes adatai szerint a végtörlesztés okozta forgalomnövekedés nélkül 2011-ben az elmúlt 3 év minimuma realizálódott volna. Az adásvételek száma mélypontját mutatja, a piac hibernált állapotban vár a fordulatra. 

Az elsõ negyedév eddig beérkezett adatai egyelõre megerõsítik azon várakozásokat, miszerint az idén se áll vissza korábbi szintjére a lakáspiaci aktivitás, a forgalmi adatokra az állami beavatkozások (ld. kényszerértékesítési kvóta bevezetése, Nemzeti Eszközkezelõ újraszabása, támogatott lakáshitelezés és szocpol bevezetése) hatása pedig elhúzódó és késleltetett lesz.

Folytatódik a sor - Újra történelmi mélypont a lakásárakban


Lakásépítés 2012-ben - a kínálati oldal mélypontja

A lakásépítés soha nem látott gödörben van. Tavaly 12 655 új lakást adtak át Magyarországon, Budapesten mindössze 3192-et. 2012 elsõ negyedévében további 22%-os visszaesés volt tapasztalható. A 2011 elsõ negyedévi 3141 átadott lakáshoz képest mindössze 2444 új lakást adtak át. 
Mivel a kiadott építési engedélyek nagyon jól elõrejelzik a háromnegyed év múlva használatbavételi engedélyt kapó lakások számát, nagy biztonsággal állítható, hogy a lakásépítés negyedéves teljesítménye lényegesen már nem süllyedhet tovább, valószínûleg a válság alatti autonóm kínálat elérte negyedéves mélypontját. Ugyanakkor az engedélyek lassuló csökkenése azt is jelzi, hogy az új lakások átadásában 2013 elsõ negyedéve elõtt nem várható fordulat.

Folytatódik a sor - Újra történelmi mélypont a lakásárakban


Negyedévente megjelenõ makrogazdasági szemléletû lakáspiaci elemzéseik alapján az FHB szakértõi állítják, hogy a válságban minden a makrogazdaságról szól, azaz kilábalási csodaszer nincs. A lakáspiaci feszültségeket csak a fiskálisan fenntartható, méltányos, kiszámítható és hatásos állami beavatkozás segítheti. Egy esetleges állami beavatkozástól az várható el, hogy fiskálisan fenntartható legyen, azaz ne jelentsen mértéktelen terhet a költségvetésnek; hatásos legyen, vagyis tartós hatással bírjon a lakáspiacra; méltányos legyen, tehát foglaljon magába rászorultsági elveket. Az elvárásoknak való teljes megfelelés nehézségét az is jelzi, hogy a lakáspiac esetében az elvárások között konfliktus lehet (például a méltányossági és a hatásossági kritérium ütközhet, hiszen inkább a középréteg aktivizálása tudna hatni a lakáspiacra, míg a rászorultsági elv alapján a lakásprogramok célcsoportja nem mindig ez a réteg).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!