2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Albérletet keresel? Átverhetnek: íme néhány jótanácsForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-30 09:35:46
Kiderültek a felsõoktatásba jelentkezõk számára a ponthatárok, így a több mint 110 ezer jelentkezõbõl most közel 80 ezren jutottak be valamelyik egyetemre vagy fõiskolára. Ezzel elkezdõdik a diákok albérletkeresésének idõszaka, amikor felbolydul a fõváros és az egyetemi városok bérlakás piaca és szinte alig marad kiadandó lakás.

A hallgatók hol egyedül, hol kisebb "lakóközösségeket" alkotva bújják a bérlakás kínálatot és járják körbe a kiszemelt ingatlanokat, hogy nemsokára,- terveik szerint néhány évre - otthont találjanak maguknak. A keresési szempontok egyike természetesen az elhelyezkedés, az oktatási intézmény jó megközelíthetõsége, de nem árt, ha a város éjszakai életének is valamelyest a része. Másik fontos szempont persze az ár, amely lehet, hogy éppen a lokáció elképzeléseit írja felül. Ha többen fognak össze, akkor a szobaszám is lényeges, mindenkinek kell - akár félszobányi - intim szféra, ahova hol tanulni, hol pihenni lehet visszavonulni.

Ha ezekre a kérdésekre már megvan a válasz, neki lehet esni a kínálat átböngészésének. A leendõ lakás bérleti díja ugyanakkor csak egy tétel, informálódni kell a többi kiadásról is - hívja fel a figyelmet a Duna House! Ki kell kérni a közüzemi számlákat is, érdemes meggyõzõdni a lakás tehermentességérõl, ugyanis egy korábban felhalmozott közüzemi hátralék esetleg a szolgáltatás lekapcsolásával is járhat. A számlák összege ezen felül kellõ információt ad a jövõbeni rezsikiadásokról is, amivel szintén számolni kell. Tisztázandó továbbá a közös költség összetétele és mérete is. Ebben gyakran olyan tételek szerepelnek, amelyek a jövõbeni fejlesztésekhez gyûlnek, így igazából a bérlõ nem feltétlenül élvezi ennek hasznát. Az ilyen típusú tételeket gyakran átvállalják a tulajdonosok, de errõl meg kell gyõzõdni.

Ha megvan a lakás, még mindig nem ért véget a folyamat, számtalan tisztázandó kérdés marad hátra, amelyet szintén a fõbérlõvel kell átbeszélni. Lássuk, melyek a legfontosabb részletkérdések. Elsõ, hogy minden esetben kössenek a felek írásos bérleti szerzõdést! Elõfordulhatnak olyan fõbérlõk, akik nem ragaszkodnak a formalitáshoz, de ebbe nem szabad belemenni. Nemcsak pénzmozgásról, de a jövõben esetlegesen felmerülõ költségek kérdésérõl is szó van, amely gyakran tetemes összeg is lehet, nem mindegy tehát, hogy ki fogja kifizetni. A jogilag tiszta helyzet jelenti az egyetlen megoldást, ha vitás helyzetre kerülne sor.

A fõbérlõk általában egy-három havi bérleti díjra tartanak igényt kaució címén, amit bérlõként még a beköltözés elõtt, egy összegben kell kifizetni. Errõl is szülessen írásos dokumentum! A kaució általában arra szolgál, hogy a tulajdonos fedezni tudja belõle az esetleges elmaradásokat, illetve bebiztosítsa magát arra az esetre, ha a bérlõ valamelyik ponton megszegi a szerzõdést.

Tisztázni kell a lakás rendeltetésszerû használata mellett elõforduló garanciális hibák (elromló mûszaki berendezések, csõtörés, stb.) javításának kérdését is. A szerzõdésbe kerüljön bele, hogy a bérlõ csak a nem rendeltetésszerû használatból eredõ károkért felel. Továbbá arra sem kötelezhetõ a bérlõ, hogy a garanciális hibák javítását maga intézze, bár a gyakorlatban van, hogy ez a gyorsabb, de ilyenkor is a kiadások a tulajdonost illetik.

Itt jön még egy fontos rész, a lakásban található bútorok, berendezések jegyzéke. Nem baj, ha ez egy 10 oldalas felsorolás, egyszer kell csak rászánni az idõt, még akkor is, ha mondjuk a fõbérlõ nem ragaszkodik hozzá. Az ingóságok tételes megnevezése mellé annak állapotát is érdemes feltüntetni, esetleg a drágább eszközökrõl fotó is jól jöhet vitás esetben.

Határozott idejû bérleti szerzõdés esetén, a felmondás módját fontos rögzíteni, határidejét 60 napnál érdemes megjelölni, ha van rá mód. Ha a bérlõ azonban teljesen biztos benne, hogy a bérleti idõszak végéig ott marad, az is gyakorlat, hogy a szerzõdésbõl kizárják a felmondási lehetõséget. Sõt, aki valóban hosszútávra tervez, hosszabbítási opciót is megfogalmazhat, amelyben az évfordulós áremeléssel kapcsolatos lehetõségekre is kitér, például nem emelhet a tulajdonos az infláció mértékénél nagyobbat. Ezt is mindenképp írásba kell foglalni, hogy a bérlõ ne kerülhessen egyik napról a másikra az utcára.

Ha már határozott idejû szerzõdés: ha a hallgatók csoportosan költöznek össze, fenn áll a veszélye, hogy az "együttélés" alatt valaki, vagy valakik nem tartják be az íratlan szabályokat és elhagyják (önként, vagy segítséggel) évközben a lakást. Ha az ilyen helyzetek nincsenek tisztázva elõre, az komoly anyagi terhet jelenthet váratlanul. Talán furcsa, de lehet, hogy a leendõ együttlakóknak is érdemes írásba foglalni a szabályokat. (Jogi kar hallgatói elõnyben.)

Sokaknál fontos lehet (hivatali ügyintézések, posta, munkavállalás, orvosi ellátás, stb.), hogy bejelentkezhessen az albérletbe. (Sõt, 3 napon belül kötelezõ!) Ez ügyben nagy a zavar a fejekben. Tévesen gondolják gyakran a fõbérlõk, hogy megakadályozhatják a bejelentkezést. Általános tapasztalatok szerint sok lakástulajdonos azért nem járul hozzá bérlõjének a lakásba való bejelentkezéséhez, mert attól tart, hogy emiatt a késõbbiekben nem fogja tudni õt onnan eltávolítani. A kettõ között azonban nincs összefüggés, a lakcímbejelentés ténye ugyanis önmagában a lakás használatához fûzõdõ, tehát tulajdoni jogot nem jelent.

Amennyiben minden kérdésben megegyeztek a felek, lényegében egy utolsó, de nem kevésbé fontos adminisztrációs elem maradt, az óraállások jegyzõkönyvezése. A bérlõ ezzel védheti magát attól, hogy a bérlet kezdeténél korábbi költségeket is tartalmazó számlákat is neki kelljen fizetni. Ez után tényleg nem marad más, mint beköltözni és lehetõleg rendeltetésszerûen, a szomszédokra is tekintettel használni a lakást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!