2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Drágul a kenyér - Nem bírják a pékek a magas lisztáratForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-02 08:16:42
A liszt ára augusztus 1-tõl kilogrammonként 18-20 forinttal emelkedett az aratást megelõzõ idõszak árához képest, ezért a kenyér is várhatóan drágul - közölte a Magyar Pékszövetség. Az aratást megelõzõen a liszt átlag ára 72-74 forint volt kilogrammonként.

 

A várható áremelés mértékérõl a szövetség közleményében - hivatkozva arra, hogy a vállalkozások nagyon különbözõ feltételek között mûködne - csak annyit közölt, hogy jelentõs lesz.

magyar pékszövetség, kenyérár, lisztár, gabonatermesztés, aratás, búza

A szakmai szervezet kiemelte, hogy a búza felvásárlási ára - a bel- és a külföldi termés erõteljes csökkenése miatt - magas értékrõl indult. Így a malmok augusztus végére, szeptember elejére további liszt áremelést jeleztek. A liszt kilogrammonkénti ára emiatt szeptemberre akár 100 forintig emelkedhet. Ezzel párhuzamosan kedvezõtlenül befolyásolja a gazdálkodásukat a szállítási költségek - az üzemanyag áremelkedés miatt - növekedése is.

Kevesebb lesz a búza
Magyar Agrárkamara felmérése szerint az idén a tavalyinál 100-200 ezer tonnával kevesebb, 3,7-3,8 millió tonnás búzatermés várható.

Az elemzések szerint a tartalékokkal nem rendelkezõ sütõipari vállalkozások kénytelenek az emelkedõ költségeket átadási áraikban érvényesíteni, különben a gazdálkodásukat ellehetetlenítõ veszteségeket kell elszenvedniük. Ez pedig a sütõiparban foglalkoztatott munkavállalók létbiztonságát is veszélyezteti - emelte ki közleményében a Magyar Pékszövetség.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!