2022. szeptember 26. Hétfő, Jusztina.
 
A világ leggyorsabb kamerája azonosítja a kóbor ráksejteketForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2012-08-03 10:41:50
A vérben keringõ sok millió egészséges sejt között is képes gyorsan azonosítani néhány elkóborolt ráksejtet az a rendszer, amelyben egy optikai mikroszkóphoz a világ eddigi leggyorsabb kameráját csatlakoztatták amerikai kutatók.

Új optikai mikroszkópjukról a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) mérnökei az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben számoltak be.

A sok millió sejt között keringõ, valahonnan elkóborolt sejtek észlelése és azonosítása automatikusan mûködõ, nagy áteresztõképességû, egyúttal gyors technikát igényel, hiszen pontos eredményekre van szükség, méghozzá ésszerû idõn belül. A digitális kamerával felszerelt mikroszkópokat tekintik jelenleg a legalkalmasabbnak a sejtelemzésre, hátrányuk azonban, hogy túl lassúak a feladatra.

"Ahhoz, hogy a kóbor sejteket elkapja, a kamerának képesnek kell lennie arra, hogy folyamatos üzemmódban képek millióit készítse és dolgozza fel, mindezt igen nagy mintavételezési sebességgel" - magyarázta Bahram Jalali kutatásvezetõ, aki szerint a hagyományos (CCD és CMOS) kamerák ehhez nem elég gyorsak és nem elég érzékenyek. Idõbe telik ugyanis, mire a pixelsorokból kiolvassák az adatokat, nagy sebességnél pedig csökken a fényérzékenységük.

Az UCLA szakemberei olyan nagy áteresztõképességû, átfolyáson alapuló optikai mikroszkópot fejlesztettek ki, amellyel minden korábbi korlátot sikerült átlépniük. A rendszer érzékenysége olyan nagy, hogy az átáramló folyadékban valós idõben detektál 1 millió sejt között megbúvó egyetlen oda nem illõ, kóbor sejtet.

Vérvizsgálatnál alkalmazva másodpercenként 100 ezer vérsejt az új eszköz áteresztõképessége, ami körülbelül két nagyságrenddel jobb, mint a korábbi sejtelemzõké - idézte a kutatók eredményét a ScienceDaily címû tudományos ismeretterjesztõ portál (www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120706164420.htm).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!