2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Olcsóbb lehet a tankolásForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-04 11:18:13
Bár a benzin és a gázolaj tõzsdei árfolyama is emelkedett, a forint erõsödése miatt mégis árcsökkentésre számíthatunk a jövõ héten.

Ellentétes folyamatok zajlottak a nemzetközi piacokon az elmúlt egy hétben: a forint erõsödött a dollárral szemben, miközben mind a gázolaj, mind pedig a benzin tõzsdei árfolyama emelkedett. Elõbbi tényezõ a hazai üzemanyag árak esését, utóbbiak az emelkedést indokolnák, így a két hatás úgy-ahogy kiegyenlítette egymást.

Mindez a konkrét számokra lefordítva annyit tesz, hogy a forint a dollárral szemben a héten - a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamai alapján - több mint 3 százalékkal erõsödött, miközben a benzin dollárban jegyzett tõzsdei árfolyama átlagosan 2,4 százalékkal, a gázolaj jegyzése pedig 1 százalékkal emelkedett.

Összességében tehát a forintban kifejezett tõzsdei ár a benzin esetében 1 százalékkal csökkent, míg a gázolajnál megközelítõleg 2,5 százalékkal süllyedt. Mindez - figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 40 százalékát adja a termelõi (világpiaci) ár - a hazai kutakon a benzinnél stagnálást, esetleg 1-2 forintos árcsökkentést, míg a gázolaj esetében 4-5 forintos áresést indokolna  - olvasható a Solar Capital Markets Zrt. elõrejezésében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!