2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Õsztõl ezres nagyságrendben vásárolja az ingatlanokat a Nemzeti EszközkezelõForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2012-08-11 13:25:55
Õsztõl várhatóan ezres nagyságrendben vásárolja az ingatlanokat a Nemzeti Eszközkezelõ (NET), miután a közelmúlt jogszabályváltozásai alapján a jogosultak köre jelentõsen bõvült - közölte a Nemzeti Eszközkezelõ Zrt.

A közlemény emlékeztet, hogy a közelmúltban módosították az eszközkezelõ programját szabályozó törvényt, a kormány pedig rendeletet alkotott a szociális rászorultsági feltételekrõl. A megváltozott a jogi környezet alapján júniustól kibõvült a jogosultak köre: már nem feltétel a kényszerértékesítésre jelölés, sem a két, családi pótlékra jogosító gyermek nevelése. Így az egy gyermeket nevelõk is jogosultak lehetnek, amennyiben teljesül a többi feltétel (a hitelszerzõdésre, az ingatlanra és a szociális rászorultságra vonatkozó feltételek).

Az új szabályok szerint a NET programjára az a hiteladós (zálogkötelezett) vagy a vele egy háztartásban élõ házastárs/élettárs lehet jogosult, aki egy gyermek nevelése mellett vagy lakásfenntartási támogatást vagy rendszeres szociális segélyt vagy pedig foglalkoztatást helyettesítõ támogatás kap. Az is jogosult lehet, aki a jegyzõ által megállapított ápolási díjban részesül.

Miután a hitelezõktõl egy ügylet átkerül a Nemzeti Eszközkezelõhöz, a vonatkozó törvény és kormányrendelet alapján a magyar állam nevében a társaság minden olyan ingatlant megvásárol, amelynél a jogszabályi feltételek teljesülnek, és amelynek eladásához az ingatlan tulajdonosa, valamint a hitelezõ pénzügyi intézmény hozzájárulását adta.

A januártól júniusig tartó átmeneti idõszak alatt a hitelezõ pénzügyi intézmények - mivel zajlott a program kibõvítését célzó törvénymódosítás elõkészítése - csak viszonylag kis számban ajánlottak fel ingatlant megvételre. A jogosultsági feltételek bõvülése nyomán azonban a felajánlott ingatlanok száma várhatóan jelentõsen nõni fog. A banki visszajelzések alapján várhatóan szeptember-októberre fognak beérkezni a tömeges ingatlanfelajánlások az eszközkezelõhöz, tekintettel arra, hogy mind az eszközkezelõnek, mind a pénzintézeteknek fel kell készülniük a kérelmek befogadására és feldolgozására - emelik ki a közleményben.

Az idén 8 ezer ingatlant vásárolhat meg a NET a Magyar Állam javára, 2014 végéig pedig 25 ezret. A keretszám kitöltése nagyban függ attól, hogy a hiteladósok és a pénzügyi intézmények mennyi ingatlant és milyen ütemezésben ajánlanak fel megvételre. A pénzügyi kormányzat részérõl többször elhangzott, hogy a kormány biztosítja az ingatlanvásárlás feltételeit minden olyan esetben, ahol a törvényi feltételek teljesülnek. A jövõ évi költségvetés tervezése jelenleg is zajlik, a rendelkezésre álló forrásokat az elfogadott törvény fogja szabályozni - emlékeztet közleményében a NET.

A Nemzeti Eszközkezelõ 2012. július 25-ig 8 darab ingatlant vásárolt meg, összesen 27 millió forint értékben - derült ki a hét elején Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek egy képviselõi kérdésre adott írásbeli válaszából.

A parlament honlapján olvasható dokumentum szerint ezek az adatok a 2012. június 20-a elõtti feltételeknek megfelelõ hiteladósoktól megvásárolt ingatlanokat tartalmazzák. A miniszter is felhívja a figyelmet, hogy a jelenleg hatályos törvény és az ahhoz kapcsolódó kormányrendelet által megállapított szociális feltételek szerinti ingatlanok megvásárlása még nem kezdõdött el, ugyanis az eszközkezelõnek a bankokkal újra kell kötni az új feltételeknek megfelelõ szerzõdést. A miniszter a válaszában rögzíti azt is, hogy a Nemzeti Eszközkezelõ 2012-ben összesen 8000, 2013-ban 7000, 2014-ben 10 000 lakást tervez megvásárolni.

Azok, akik szeretnék, hogy az eszközkezelõ megvásárolja ingatlanjukat, a hitelt folyósító banknál kell ezt jelezniük. Amennyiben a hiteladós a hitelszerzõdésekbõl eredõ kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásáról szóló törvény által felállított feltételeknek megfelel, a bank továbbítja a kérést az eszközkezelõhöz, ami újból ellenõrzi a feltételeket és megköti a szerzõdést a hiteladóssal - áll a miniszter válaszában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!