2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Pollenhelyzet – VM: már több mint 700 hektáron találtak parlagfüves területeketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-15 10:03:44
Budapest, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) – Az eddigi ellenõrzéseken az ország különbözõ pontjain 410 helyen, összesen 724 hektáron találtak parlagfüves területeket a földhivatalok munkatársai – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

Bírságolni és közérdekû védekezést elrendelni a virágbimbók kialakulása után és virágzó parlagfû esetén lehet. Mostanáig a kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai 252 esetben, 253 hektáron rendeltek el közérdekû védekezést. Növényvédelmi bírságot eddig tizenháromszor szabtak ki – írta a VM, hozzátéve: a határozatok, jegyzõkönyvek feldolgozása folyamatban van, az adatok folyamatosan változnak.

Megjegyezték: a mûvelt területeken a tavalyi évhez képest kevesebb helyen található parlagfû, még a “problémásnak számító” napraforgótáblák között is ritkábban lehet ilyen növényt találni. A mûveletlen területeken több a feladat, azonban a jelenlegi aszályos idõjárás kedvez a védekezésnek.

A VM “mindent megtesz annak érdekben, hogy a parlagfû virágzását visszaszorítsa” – szögezték le. A minisztérium a költségvetésében idén 79 millió forintot különített el a parlagfû elleni védekezésre, de a tárca és a kormány ennek többszörösét fordítja a parlagfû elleni harcra, a gyom irtására és az aerobiológiai hálózat mûködtetésére. Az ellenõrzések a következõ hetekben is folytatódnak, helikopterek is segítik a fertõzött területek felderítését.

Idén csaknem 53 ezer ember közremûködésével indítottak egy mezõgazdasági közfoglalkoztatási programot, 1.300-an vesznek részt közvetlenül a parlagfû-mentesítésben. A tervek szerint a hónap végére bevezetik az úgynevezett lakossági parlagfû bejelentõ rendszert is.

Közleményükben felidézték, hogy a kormány július 6-án elfogadta a parlagfû elleni védekezés akciótervét. A program a közterületek teljes parlagfû-mentesítését, a pollenterhelésre vonatkozó adatszolgáltatás és a riasztási rendszer hatékonyabbá tételét, valamint a környezettudatosságra nevelést tekinti az elkövetkezõ évek fõ feladatának – fejtették ki.

Ezzel együtt folyamatban van a parlagfüves területek hatósági felderítési rendjének felülvizsgálata, egy egyszerûbb, hatékonyabb eljárási és szankcionálási rendszer kidolgozása, 2020-ig tartó idõszakban pedig a folyamatos társadalmi tudatformálásra, szakmai oktatási fórumok szervezésére helyezõdik a hangsúly. Ennek keretében a parlagfû elleni védekezés témája fokozatosan beépül az iskolai tananyagba, ismeretterjesztõ kampányok segítségével megszólíthatók a fiatalok.

A parlagfûszezon már elkezdõdött. A múlt héten az OKI Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához beérkezett adatok szerint a parlagfû pollenkoncentrációja átlagban közepes szintet ért el, de Zalaegerszegen és Miskolcon magas szintet is mértek.

Az általános pollenhelyzetrõl szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfûhelyzetrõl az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított Parlagfû Pollen Riasztási Rendszeren keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különbözõ területein milyen magas a levegõ parlagfûpollen-szennyezettsége.

A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különbözõ értékek egészségügyi hatásairól. A narancs jelzés – amellyel az elmúlt héten Bács-Kiskun és Csongrád megye déli részét, az ország északkeleti felét (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét), a Szigetköz területét és Budapest környékét is jelölték – a harmadik ezen a skálán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!