2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Életünk energiáiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2012-08-16 09:55:48
Minden emberi tevékenység energiafelhasználással jár. Legyen az izomerõ, állati erõ, a nap, szél, vízenergia felhasználása, vagy akár a fosszilis energiahordozók igénybevétele… …minden esetben a XXI. századi ember életéhez elengedhetetlen az energia. Érdemes tehát tisztán látni a lehetõségeket, amikor mindennapi életünk energiájának elõállításáról és felhasználásáról beszélünk.

A világ energia termelése, felhasználása és a változások

Egy fûtési rendszer korszerûsítés, épületenergetikai beruházás több millió forintba kerülhet és – amennyiben egy ilyen beruházás élettartamát 10 évben határozzuk meg – a fûtésre költött költségeink egy-negyedének ismeretében hozzuk meg döntésünket. Nem mindegy hát, hogy milyen sorrendet tartunk, milyen berendezést választunk, és milyen eredményt érünk el a beruházással. A megalapozott döntésünkhöz nem elég csak a jól informált szomszéd, vagy a legnagyobb felületen portékáját hirdetõ cég marketing üzeneteinek ismerete, érdemes megfontolni a következõ gondolatokat is:

A „British Petrol” olajipari cég „Statistical Review of Word Energy”

kiadványában a következõ
adatokat teszi közzé: a világnak olajból 46,2 évre, földgázból 58,6 évre, szénbõl 118 évre elegendõ készlete volt 2010-ben…

A készletekhez képest a világ energiafogyasztása folyamatosan, átlagosan évente 4-6% nõ…

Hogyan hat mindez Önre?

A csökkenõ készletek és növekvõ igényeknek minden iparágban árfelhajtó hatásuk van. Várhatóan már néhány éven belül az eddigieknél is jelentõsebb fosszilis energiahordozó árakkal kell számolnunk. Ennek megfelelõen amennyiben több, mint 2-4 évre szeretné megoldani az adott ingatlan fûtését-hûtését vagy elektromos energia ellátását, érdemes mélyebben megvizsgálni az energetikai, mûszaki és gazdasági kérdéseket.

A fûtési, hûtési és áramszámlák alakulása Magyarországon

Bár a készletek kiapadása sokat sejtet, de nem vagyunk jósok, így pontosan számítani sem tudjuk, hogy mennyivel fog többe kerülni 1 m3 földgáz, 1 kWh áram 10 év múlva, mint ma. Viszont megnézve az elõzõ 12 év adatait – KSH adatokkal számolva – elmondható, hogy a földgáz ára évente átlagosan több, mint 13%-kal, az áram ára évente átlagosan több, mint 8%-kal nõtt. Ezekbõl az adatokból arra lehet következtetni, hogy több, mint dupla annyiba fog kerülni a villamos energia és a vezetékes földgáz ára 10 év múlva, mint most. Ez abból a szempontból lényeges, mert a beruházási költség (mint ahogy fentebb már említettük) a teljes fûtési/hûtési vagy villamos energetikai költségeknek csupán az egy-negyede (A teljes számítást itt találja.). Tehát az épület-energetikában is igaz a mondás, miszerint ami olcsó, az drága (vagy kényelmetlen).

A technológia

Az energetikában végbement és végbemenõ változások, a fejlõdés és fejlesztések hatására, a megfelelõ szakmaisággal végrehajtott beruházás akár 4-6 éven belül megtérülõ, azonnali költségcsökkentõ hatású felújításokat tesz lehetõvé! A hõszivattyús rendszerek (bõvebben itt), kondenzációs technológia (bõvebben itt) a gáztüzelésben, a napelemek (bõvebben itt), napkollektorok (bõvebben itt), pellet-tüzelés, faelgázosítás és más innovatív technológiák alkalmazásával olcsóbb, komfortosabb és környezetkímélõbb energiatermelés oldható meg.

A megalapozott döntés kritériumai

A megalapozott döntéshez ismerni kell a jelenre és jövõre vonatkozó szabályozást, elõírásokat, a jelenlegi technológiákat, a nemzeti és nemzetközi törekvéseket, a támogatási rendszert, az energiahordozók várható árait, elérhetõségét, csak hogy a legfontosabbak kerüljenek kiemelésre.

Cégek és magánszemélyek lehetõségei

Mivel az EU és részeként Magyarország is Cselekvési Tervvel rendelkezik az energetikai fejlesztésekre vonatkozólag, ezért többszintes támogatási rendszer próbálja vonzóvá tenni az energiahatékonyság növelését és a megújuló energiák alkalmazását.

Cégként jelenleg is pályázhatnak mikro- és kisvállalkozások olyan beruházásokra, ahol vissza nem térítendõ állami támogatás mellett hajthatóak végre ezek a 4-5 év alatt megtérülõ, a cégek érdekében is álló beruházások. 

15312_image005.jpg

Magánszemélyek részére pedig jegybanki alapkamat alatti kamaton vehet igénybe hitelt az, aki öko-beruházást kíván végrehajtani.

Érdemes tehát olyan átfogó, mindenre kiterjedõ számításokon alapuló döntést hozni, amellyel adott esetben több millió forintot is megspórolhat.

Konklúzióként elmondható, hogy környezetünk védelme, kiszámítható biztonságos energiaellátás, vagy akár költségcsökkentés érdekében is érdemes szakember tanácsának megfelelõ decentralizált fûtési-hûtési rendszert, vagy akár áramtermelõ berendezést üzemeltetni! 15312_image006.jpg

Amennyiben jelenleg gondolkodik gázkazán cserén, esetleg megújuló energetikai rendszert szeretne, vegye
igénybe 40%-os kuponunkat (amely vissza nem térítendõ állami támogatást tartalmaz!)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!