2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Katasztrofális válság fenyegetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-20 11:54:23
Az USA a világtörténelem legnagyobb adósa, adóssága pedig évrõl évre halmozódik, ebbõl fakadóan pedig minden egyes újabb válság egyre súlyosabb lesz.  

A következõ válság már jóval katasztrofálisabb lesz – mondta a neves befektetõ, Jim Rogers. Soros György egykori partnere szerint a jegybanki pénznyomtatás nem old meg semmit, így egy újabb amerikai jegybanki eszközvásárlási program ötlete teljesen abszurd – írja a FiscalTimes.

Az USA a világtörténelem legnagyobb adósa, azállamadósság pedig minden évben tovább emelkedik, ezzel azonban senki nem tesz semmit. Minden ország, amely a történelemben hasonló helyzetbe került, egy válságot, vagy legalább egy kis válságot szenvedett el. Az USA 2002-ben egy gazdasági lassulást szenvedett el, 2007-2008-ban már egy nagyobb recessziót a magasabb adósság miatt, a következõ visszaesés pedig még katasztrofálisabb lesz a súlyosabb adósságteher miatt – mondta Jim Rogers.

A makrogazdasági problémákra érkezõ jegybanki élénkítés nem old meg semmilyen problémát, legfeljebb rövidtávon segíthet enyhíteni a helyzeten, a történelmet ismerõk azonban tudják, hogy hosszú távon semmit nem javít. Egy újabb eszközvásárlási program a Fed részérõl így teljesen abszurd ötlet lenne. A pénznyomtatás rossz dolog, de ez minden amit tehetnek. A jegybankárok nem valami okos emberek, szóval csak nyomják a pénzt, a befektetõk pedig fizikai eszközök birtoklásával védekezhetnek ellene.

Jim Rogers mindezek ellenére optimista a világgazdasági kilátásokat illetõen, a befektetési eszközök tekintetében pedig továbbra is a nyersanyagokat (különösen az agrártermékeket) részesíti elõnyben, amelyeknél a kínálati szûkösség okozhat hosszú távon áremelkedést véleménye szerint. Ha pedig a gazdaság mégsem indulna be, beindulnának a pénznyomdák, amely szintén a nyersanyagok malmára hajtanák a vizet. Néhány mianmari részvényen és nyersanyagokon kívül Rogers most nem is fektet másba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!