2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Szociális szövetkezetek létrehozása a célForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-24 10:46:50
Berekböszörmény - Pár éven belül állami segítség nélkül is talpon maradhatnak.

Öt halmozottan hátrányos település (Berekböszörmény, Körösszakál, Körösszegapáti, Magyarhomorog és Mezõsas) 69 családjának biztosít megélhetést június óta az a Déli-Bihari Mintaprogram, melynek keretében a szántóföldi zöldségtermesztéssel foglalkoznak.

– A 20 hektár földterületet a községek önkormányzatai adják, míg az alkalmazottak bérét és a járulékait a Nemzetgazdaság Minisztérium állja – mondta Tarsoly Attila Körösszegapáti polgármestere a csütörtöki sajtótájékoztatón. Dr. Vitányi István, országgyûlési képviselõ hangsúlyozta: cél a munkahelyteremtés és a vidéki életforma magszerettetése, melynek népességmegtartó ereje is van.

Dr. Czomba Sándor szerint ez a programsikertörténetnek mondható és kiváló példa aa szociális gazdálkodás megvalósulására. – Remélhetõleg az õstermelõk és magánszemélyek is látnak majd benne a fantáziát, s létrejönnek olyan szociális szövetkezetek, amelyek egy-két éven belül önállóan, támogatás nélkül léteznek – fûzte hozzá.A települések az adottságaiknak megfelelõen burgonyát, hagymát, paprikát, paradicsomot, tököt, káposztát és szárazbabot termelnek. Elsõsorban a község önkormányzati intézményeinek konyháin használják fel a zöldségeket, de a felesleg sem vész kárba, ugyanis CBA polcain lesz megtalálható.

– Nincs értemle több ezer kilométerrõl szállítani a termékeket, amikor van hazai is. Ráadásul a vidéki emberek másképp termelnek, kevesebbet permeteznek, többet kapálnak, így jobb minõségû a zöldség is – fogalmazott a mintaprogram ötletgazdája, Tóth Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyûlés alelnöke.A több mint 4 ezer kilogramm burgonyát csütörtökön szállította el a kiskereskedelmi cég Berekböszörménybõl. Az ország minden pontjára szállítunk, így talán hamarosan a soproni vásárlók is megkóstolhatják a bihari burgonyát – mondta Fodor Attila, az élelmiszerlánc kommunikációs vezetõje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!