2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A dinnye és a tojás drágult a legjobbanForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-09-12 14:11:07
Júliusban a növényi termékek ára az év eleje óta tartó csökkenés után 5,3 százalékkal emelkedett, míg az élõ állatok és állati termékek ára 9,3 százalékkal nõtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A zöldségek 23,2 százalékkal drágultak, a tavaszi fagykár hatása már jelentkezik a gyümölcsök árában is.

Júliusban a növényi termékek ára az év eleje óta tartó csökkenés után 5,3 százalékkal emelkedett. Az élõ állatok és állati termékek 9,3 százalékkal drágultak, így összességében a mezõgazdasági termelõi árak 6,6 százalékkal nõttek az elõzõ év azonos idõszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.

A zöldségek ára júliusban 23,2 százalékkal volt magasabb az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. Júliusban jelentõs súlya van a görögdinnyének és az uborkának, az elõbbi ára 49,5, az utóbbié 22 százalékkal növekedett. A gyümölcsök ára is az átlagosnál magasabb, 19,3 százalékos árnövekedést mutatott. Ebben az idõszakban már zajlott az õszibarack szüretelése, de a fagykár miatti idei gyenge termés 50 százalékos drágulást okozott.

A gabonafélék ára 2012 júliusában 1 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A búza árát az aratás után megjelenõ nagyobb mennyiség sem tudta lecsökkenteni.

A vágóállatok termelõi ára 11,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés felvásárlási ára 16,5 százalékkal, a vágómarháé 16,8 százalékkal növekedett. A vágócsirke ezeknél kisebb mértékben, 7,7 százalékkal drágult.

2012 júliusában az állati termékek ára az élõ állatok áránál sokkal lassabb ütemben, 3,8 százalékkal emelkedett az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. Míg a tej ára 4,5 százalékkal csökkent, addig a tojásé 36,7 százalékkal növekedett.

A januártól júliusig tartó idõszakban a mezõgazdasági termelõi árak 5,1 százalékkal emelkedtek a tavalyi év elsõ hét hónapjához viszonyítva.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!