2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Magyar Vöröskereszt Sajtóiroda Sajtóközlemény: Ki lett a legjobb elsõsegélynyújtó?Forrás: saját
Utolsó módosítás: 2012-09-14 10:08:11
Szeged, 2012. szeptember 10. – Motoros baleset, gyalogosgázolás, vízbefulladás, csecsemõ újraélesztés – ilyen és ehhez hasonló baleseti szituációkban kellett helytállniuk a 41. Országos Elsõsegélynyújtó Versenyen résztvevõknek Szeged belvárosában, szombaton. A Magyar Vöröskereszt a Budapest Bank támogatásával a verseny keretében újra az utcára, az emberek közé vitte az elsõsegélynyújtás fontosságának üzenetét.

 

Ki a legjobb elsõsegélynyújtó? Ezért a címért versengtek a hazai és a külföldrõl érkezett csapatok szombaton, a Magyar Vöröskereszt Országos Elsõsegélynyújtó Versenyén, Szegeden. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet immáron 41. alkalommal szervezte meg felmenõrendszerû elsõsegélynyújtó versenyét. A szombati döntõben 49 csapat, 255 versenyzõje adott számot társadalmi és elsõsegélynyújtási ismereteirõl. A megmérettetésre Szerbiából is jött egy csapat. A versenyzõknek egy 20 állomásos, körpályán kellett teljesíteniük a feladatokat. A baleseti szituációk között volt motoros baleset, vízbefulladás, gyalogos gázolás is.

A versenyzõk mellett közel 150 önkéntes segítõ, baleseti imitátor, 14 vöröskeresztes elsõsegélynyújtó koordinátor és 43 OMSZ dolgozó vett részt. Az Országos Mentõszolgálat képviselõi értékelték a gyakorlati állomásokon a versenyzõk felkészültségét. A szimulációs gyakorlatokon gyermek, ifjúsági és felnõtt kategóriákban mérkõzhettek meg a résztvevõk.

Az általános iskolások között a törökszentmiklósi Kölcsey Ferenc Általános Iskola, a középiskolásoknál a Csongrád megyei „Ifjúsági Vöröskeresztes Aktivisták”csapata, míg a felnõtteknél a pécsi „First Aid Ladies and Gentlemen” csapata bizonyult a legfelkészültebb elsõsegélynyújtónak.

Idén szeptember 8-án, szombaton volt az Elsõsegélynyújtás Világnapja. Ezen a napon az elsõsegélynyújtásra kiképzett önkéntesek és laikusok által megmentett emberi életeket ünnepeljük. „Nagy öröm számunkra, hogy pont ezen a jeles napon rendezhettük meg Országos Elsõsegélynyújtó Versenyünket” – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt fõigazgatója. „Vészhelyzetben gyakran a legnagyobb gond a bizonytalanság: sokan nem hiszik el magukról, hogy tudnak segíteni, pedig egy baleset, rosszullét során egy jól felkészült elsõsegélynyújtó gyors és szakszerû beavatkozása életet menthet” – hívta fel a figyelmet a fõigazgató. „Az elsõsegélynyújtás nem helyettesíti a sürgõsségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás elsõ, létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez, és javítja a túlélés esélyeit” – tette hozzá a humanitárius szervezet vezetõje.

 

Az idei verseny fõtámogatója a Budapest Bank volt. A pénzintézet az anyagi segítségen túl a szervezésben is segítséget nyújtott, munkatársai önkéntesként vettek részt a rendezvény lebonyolításában.

 

A fõtámogató mellett több neves vállalat is az elsõsegélynyújtás ügye mellé állt. A verseny megrendezését a Német Vöröskereszt és az EMD Hungary is támogatta. A megmérettetés elsõ helyezettjeinek a szegedi Napfényfürdõ Aquapolis ajánlott fel egy-egy kétszemélyes belépõt a napfényes fürdõkomplexumba. A második helyezett csapatok nyereményét a víztisztítás szakértõje, a BWT Hungária Kft. biztosította. Az ezüstérmesek egy-egy Mg2+ vízszûrõ kancsót kaptak ajándékba, amely kivonja a csapvízbõl a klórt és a szennyezõdéseket, meggátolja a vízkõ kialakulását, ráadásul pótolja a szervezet számára szükséges magnéziumot.  A Pick Szeged Zrt. termékeivel járult hozzá a verseny lebonyolításához. A Betadine fertõtlenítõ oldat gyártója, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. a versenyhez terméket biztosított, és ajándékkal kedveskedett minden résztvevõnek. A Telenor 131 elsõsegély ládát ajánlott fel a verseny lebonyolításához. A Coca-Cola Magyarország és a Sole-Mizo a versenyzõk és a szervezõk folyadékpótlásáról gondoskodott, míg a Lipóti Pékség és az Univer termékeivel a közel 550 résztvevõ étkezéséhez járult hozzá. Az esemény médiatámogatója a Rádió 88 volt.

 

A Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsõsegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. A humanitárius szervezetnek országosan mintegy 10 ezer elsõsegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly 85 ezer közúti elsõsegélynyújtó vizsgát bonyolított le. A Vöröskereszt Balatoni Elsõsegélynyújtó Szolgálatának képzett önkéntesei pedig 2007 óta több mint 20 ezer strandoló sérülését látták el szakszerûen. Sõt, a szolgálat indulása óta négy esetben életet is mentettek.

 

 

Magyar Vöröskereszt Sajtóiroda

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!