2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Megjelent az alapellátás finanszírozásának megemelésérõl szóló kormányrendeletForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-09-15 13:01:16
Budapest, 2012. szeptember 14., péntek (MTI) – Megjelent az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozásának megemelésérõl szóló kormányrendelet, amelynek értelmében már novembertõl több pénzt kaphatnak a felnõtt- és gyermekháziorvosok mellett a vegyes praxisok, a védõnõi szolgálatok és a területi ellátási kötelezettséggel dolgozó fogorvosok.

A Magyar Közlöny pénteki számában az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból való finanszírozásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet módosításával tizennégy százalékkal növelik az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását, így hetven-nyolcvanezer forinttal emelkedik novembertõl egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása.

Augusztus 30-án Szócska Miklós egészségügyi államtitkár Giró-Szász András kormányszóvivõvel közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be a kormány errõl szóló döntését.

Az egészségügyi kormányzat becslése szerint az emelés legalább 27 ezer embert érint – mondta Szócska Miklós, kifejtve, hogy egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása 70-80 ezer forinttal, a védõnõi szolgálatoké pedig 25 ezer forinttal nõ. Az eszközfinanszírozási maradványösszegbõl biztosított emelés az idei év utolsó két hónapjára vonatkozik, és beépül a jövõ évi finanszírozásba is, “látjuk már a jövedékiadó-emelésbõl ennek a forrásait” – tette hozzá.

A kabinet célja az, hogy a lakóhelyétõl függetlenül minden magyarnak közel azonos színvonalú intézményi ellátás legyen elérhetõ – mondta akkor Giró-Szász András.

Az alapellátás finanszírozásának emelését mindenki üdvözölte, ugyanakkor annak mértékét az MSZP és az LMP, valamint több szakmai szervezet is kevesellte.

Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet (OALI) fõigazgatója másnap az MTI-nek reagálva azt mondta: az alapellátást érintõ kormányzati bejelentés egy fontos gesztus a szakma számára, egy olyan ígéret, amelynek reális alapja van. Ez a bevételnövekedés nem fog minden gondot megoldani, de ez akkor is egy olyan többlet, amely a háziorvosi praxisok mûködését könnyebbé, az ellátás minõségét jobbá teheti. A 14 százalékos emelés egyes praxisok esetében a fenntarthatóságot jelentheti – szögezte le.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!