2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Megüthetik a forintot egy újabb kamatvágásraForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-09-23 10:42:52
A Raiffeisen Bank elemzõi szerint ha kedden a jegybank újabb 25 bázispontos kamatcsökkentésrõl dönt, akkor arra gyengüléssel reagálhat a forint a bankközi devizapiacon. A szakértõk szerint jelenleg vajmi kevés az IMF-megállapodás esélye, ezért nem kellene most újból lazítani.

Veszélyes lehet egy újabb kamatvágás

Kedden ismét kamatokról ülésezik a monetáris tanács. A piac és az elemzõk rendkívül megosztottak, gyakorlatilag fele-fele arányban találhatunk várakozásokat tartásra és csökkentésre is. Nem véletlen ez a nagy bizonytalanság, számos érv van mindkét oldalon. A legutóbbi ülés rövidített jegyzõkönyvébõl kiderült, a külsõ tagok döntöttek a kamatcsökkentés mellett, és vélhetõ érveik nem gyengültek. Az utóbbi idõszakban az ország kockázati megítélése alacsony szinten stabilizálódott, bár ez nagy többségében külsõ körülményeknek köszönhetõ, és az egész régiót jellemzi - olvasható a Raiffeisen Bank heti elemzésében.

A forint ugyan gyengült a legutóbbi döntéshez képest, de ez a mozgás nem számottevõ. A reálgazdaság továbbra is recesszióban van, és azt mutatja, béroldali inflációs nyomástól aggódni nem kell. Mindazonáltal a belsõ tagok érvei is csak erõsödtek az elmúlt idõszakban. Az inflációs kilátások nem éppen kedvezõk. Az augusztusi statisztika 6 százalékra ugrott, és szerkezetében javarészt az üzemanyag és élelmiszer drágulás fûti - ezen a két csoport áremelkedése a kétharmadát megmagyarázza az inflációnak. Belátható távon egyikben sem számíthatunk számottevõ enyhülésre. A másik oldalról a jövõ évben is várható a jövedéki adók emelkedése, valamint belépnek a szolgáltatásokra terhelt adók (telekomadó, tranzakciós adó, közmûadó), így jövõre sem valószínû az inflációs cél elérése. Mindezt a most megjelenõ Inflációs Jelentés is tartalmazni fogja, aminek ismeretében fogja a tanács meghozni a döntést. 

Az IMF-tárgyalások pedig még tovább csúsznak, augusztusban még úgy lehetett vélni, szeptemberben megkezdõdnek, mostanra már az látszik, hogy október második fele elõtt ez nem reális. "A megállapodás valószínûsége hovatovább véleményünk szerint rendkívül alacsony" - emelik ki a Riffeisen elemzõi. Várakozásuk szerint a forint ismét gyengüléssel reagálhat, amennyiben a tanács további 25 bázispontos csökkentés mellett dönt. "Mi azon a párton állunk, hogy most még érdemesebb lenne kivárni, és csak egy késõbbi alkalommal vágni a kamatot" - olvasható.

A  részvénypiac behúzta a féket


Az elõzõ két héthez képest a mostani kicsivel nyugodtabban, a korrekció jegyében telt a magyar részvény piacon is a pénteki rally után. A publikált makrogazdasági adatok meglehetõsen vegyes képet mutattak. Az amerikai ingatlanpiac jól teljesített, viszont a konjunktúra indexek már kevésbé. A német és eurózónás hangulat illetve beszerzési indexek, amelyek a hazai gazdaságra közvetlenül is hatnak, szintén kedvezõen alakultak. Jövõ hétre több adattal számolhatunk, amelyek jelentõsen befolyásolhatják majd a kereskedést. Többek között: GDP adatok, fogyasztói árindexek, kamatdöntések, konjunktúra indexek. A BUX-ot a korábbi három hét 11 százalékos emelkedése után megfogta a 200-as mozgóátlag, majd a héten innen kezdett visszakorrigálni. A pénteki rést a héten folyamatosan töltötte vissza, eljutva ezzel 18 500 forint környékére, ahol konszolidálódni látszik.

50 százalékos támogatással telephelyfejlesztés alföldi és közép-magyarországi ipari és szolgáltatócégeknek! Pályázzon, segítünk!

A Mol volt az egyik legjobban teljesítõ papír az elõzõ hét végén egészen 19 000 forintig jutva, így várható volt a korrekció. Már hétfõn elindult a 18 500 forint felé, ahol a fennmaradó négy napban oldalazott, egy bázist építve magának. Ebbõl a következõ napokban egy zászló is kirajzolódhat, amely újr felfelé fordítaná. Heti szinten erõteljesen kitört a Bollinger szalagok közül, a további emelkedéshez konszolidálnia kell az eddig elért szintet. Emellett a „three white soldiers” gyertyaalakzat is pozitív kilátásokat vetít elõre - olvasható az elemzésben.

Az OTP-nél már egy komolyabb visszapattanás következett a 4100 forintról, ahol a Bollinger szalag megfogta. Innen több mint 6 százalékot esett, így már 3900 forint alatt található. A csütörtök reggeli negatív nyitás nyomán keletkezõ rés komoly ellenállást képez 3900-3940 forintnál, amelyet elõször vissza kell töltenie, hogy tovább emelkedhessen. A csökkenésnek még a japán jegybank által bejelentett 70 ezer milliárd jenrõl 80-ra bõvített gazdaságélénkítõ csomag híre is csak pár órára tudta megtörni. A forgalom már harmadik hete csökken az OTP esetében. Itt sem számíthatunk további emelkedésre mielõtt meg nem szilárdítja a jelenlegi pozícióját. Ebben segítheti a 3850/3800 forintnál lévõ komolyabb támasz. 

A Magyar Telekom mint az elmúlt hónapban láthattuk a 430-420 forint közötti sávban oldalaz továbbra is. A hét elején megjelent bírósági döntés alapján az állami mobilcég frekvenciaszerzési tendere szabálytalan volt, így ezt nem engedélyezte. Erre a hírre ugrott is az árfolyam egészen a 430-as ellenállásig, de ez nem volt tartós azóta ismét lassan csorog lefelé 427 forint alá gyenge forgalom mellett. Támasz továbbra is 420, alatta 417 forinton található. 

A Richter hétfõn egy dojival kezdett, amelyre megérkezett a fehér gyertya másnap ez pedig ismét felfelé fordította az árfolyamot. Bár még mindig a 38 800-39 000 forint
közötti sávban oldalaz. Ellenállás 39 800/40 000 forintnál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!