2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Ünnepi mise és templom szentelés KörösszegapátibanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-09-24 11:01:33
Körösszegapáti – ünnepi misére hívta a szombat (szeptember 22.- i) délelõtti harangszó a település lakosságát, de érkeztek sokan más településekrõl is.

A 205 éves ortodox templom teljes felújítása 2002-ben fejezõdött be a településen, amikor kívülrõl és belülrõl teljesen megújult az épület. Dr Origen Sabau, aki 15 éve vezeti a helyi ortodox közösséget, a településen való tartózkodásának legnagyobb sikerének tekinti, hogy megszervezte és végrehajtotta templomának felújítását, ami több évig tartott.

A templom felújítása óta tíz év telt el. Azóta a legújabb módszerrel szigetelték a templom falának alapját, a templom belsejében a freskók egy részét újrafestették. A munkálatok befejezõdtek. Így a felújítás 10 éves évfordulója és a mostani munkálatok befejezése után most ünnepi misét tartottak

Ezen a napon történt a munkálatok újraszentelése. Az ünnepségre több egyházi és világi, magas rangú vezetõ érkezett a településre Romániából és hazánkból egyaránt. Három püspök: Sofronie atya Nagyváradról, Paisie Temesvárról, valamint a hazai ortodoxok püspöke Siluan atya Gyuláról.

Bukarestbõl megjelent Natalia Intotero a külföldön élõ románokért felelõs államtitkár, Budapestrõl Viktor Micula Románia Budapesti nagykövete, Dragos Tigau Gyulai fõkonzul, Monica Radu Szegedi konzul. Nagyváradról Bihor megye Kulturális Felügyelõje Radu Matei.

A fõvárosból érkezett a településre Nemes Csaba az Emberi Erõforrás Minisztériumból, Vitányi István a bihari térség, Simonka György Békés megye országgyûlési képviselõje, a szomszédos települések polgármesterei, egyházak képviselõi.

Az ünnepi mise azzal kezdõdött, hogy a hívek a püspökök és az õket kísérõ tisztelendõk körbejárták a templomot és ünnepélyesen felszentelték azt. Tették ezt késõbb a templom belsejében is.

A szent liturgia celebrálása alatt a Nagyváradról érkezõ Sofronie püspök románul és magyarul is beszélt a hívekhez és az ünnepségre érkezõ vendégekhez.

Eugen Tomac, aki Bukarestbõl érkezett felolvasta az Apáti híveknek szóló levelet, melyet Basescu Románia Államelnöke írt.

A mise végeztével Siluan atya a magyarországi román egyházak püspöke elismerõ oklevéllel köszönte meg azoknak a személyeknek a munkáját, akik évek óta sokat tesznek a két nép egymáshoz közeledése érdekében. Natalia Intotero a külföldi románokért felelõ államtitkár, Eugen Tomac Románia államelnökének munkatársa, Vitányi István országgyûlési képviselõ, dr. Origen Sabau ortodox esperes, Szászfalvi László volt államtitkár, Tarsoly Attila polgármester, Vad Erzsébet iskolaigazgató, Blága János a helyi román nemzetiségi önkormányzat elnöke, kántor, Pántya József a helyi román nemzetiségi önkormányzat tagja, Berke József a helyi ortodox egyházközösség presbitere és Vmirjáncki József tanár vették át a püspöktõl a díszes oklevelet.

Az egyházi ceremónia befejezése után a helyiek vendégül látták az ünnepségre érkezõket. Közben szórakoztató mûsorban szerepeltek a Romániából

Belényesrõl érkezõ néptáncosok és népdal énekesek, a Nagyváradi egyetem két tanára Florina és Florin Maris Hinsu énekpáros, valamint a helyi „Harmónia” énekkar.

Miután az ünnepség véget ért, dr. Origen Sabau tisztelendõ megköszönte az apáti hívek támogató segítségét, különösen a helyi román nemzetiségi önkormányzatnak, akik százezer forinttal támogatták a rendezvényt

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!