2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Újabb országos szakmai elismerés a Bihari Múzeumnak!Forrás: hajdupress.hu
Utolsó módosítás: 2012-11-08 11:12:32
A májusban elnyert Év Múzeuma pályázat minisztériumi különdíja után ismét országos szakmai elismerésben részesült a Bihari Múzeum munkatársi gárdája.

Százhalombatta Önkormányzata és a Pulszky Társaság Kismúzeumi
Tagozata közös akarattal egy emlékplakettet alapított szeretve tisztelt egykori tagozati elnöke, Poroszlai Ildikó emlékére. Az emlékérmet minden évben egy olyan kismúzeum kaphatja meg, amely kiemelkedõ muzeológiai tevékenységet végez. A beérkezett javaslatok alapján a Kismúzeumi Tagozat elnöksége ebben az évben a berettyóújfalui Bihari Múzeumot találta méltónak a díj átvételére, ezzel is elismerve kiemelkedõ tudományos és közmûvelõdési tevékenységét - ez olvasható a Bihari Múzeum igazgatójának, Kállai Irénnek címzett levélben.

 

Az emlékplakett átadására november 7-én, szerdán került sor Nagykanizsán, a magyarországi múzeumok szakmai szervezetének, a Pulszky Társaság Kismúzeumi Tagozatának éves közgyûlésén. Mivel minden évben az elõzõ év díjazottjánál tartják az éves közgyûlést, ezért már most tudhatjuk, hogy jövõ év szeptemberében Berettyóújfaluban, a Bihari Múzeumban találkoznak majd az ország kismúzeumainak, területi múzeumainak vezetõi egymással és a minisztérium képviselõivel. Az átalakulóban lévõ múzeumi intézményrendszer miatt már az idén is Nagykanizsán, jövõre pedig Berettyóújfaluban sok-sok aktuális kérdést vitathatnak majd meg az intézményvezetõk.

 

 

A díjátadóra Kállai Irén múzeumigazgatót és Dr. Lakner Lajos megyei
múzeumigazgatót elkísérte Muraközi István polgármester, úgy is, mint 2013-tól a Bihari Múzeum fenntartója és Dr. Vitányi István országgyûlési képviselõ is. A bihari térség országgyûlési képviselõjének elévülhetetlen érdeme van abban, hogy a nyár folyamán kialakuló múzeumi törvényben, a korábbi tervezetektõl eltérõen szeptemberben egy módosító javaslattal sikerült a területi múzeumok feladatait, lehetõségeit megerõsíteni.


Az úgynevezett múzeumi–könyvtári törvényben a képviselõi módosító
indítvány elfogadásával 2013-tól egy kisebb területi múzeum, mint amilyen a Bihari Múzeum is, gyûjtõterületére kiterjedõen a megyei hatókörû városi múzeummal, (megyénkben a Déri Múzeummal) kötött megállapodás alapján elláthatja annak egyes megyei feladatait, vagy azok egy részét.

Ez a módosítás sok kisebb térségi, járási múzeum számára, így múzeumunk számára is nagyobb lehetõséget biztosíthat állami források megszerzésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!