2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Betekintés az õsmagyar nomád életbeForrás: saját
Utolsó módosítás: 2012-11-14 17:03:14
  A Hajdú-Bihar megyei „Õszi gyermekkönyvnapok” keretében hívta meg Komádiba a Közösségi Ház és Városi Könyvtár Kiss Attila, írót.  

 

A csömöri író a Közösségi Ház nagytermében „Betekintést nyerhetünk az õsmagyarok életébe” címmel filmvetítéssel egybekötött bemutatót tartott az általános iskola 4., 5. és 6. osztályos tanulói számára, november 13-án. A lejátszott film a honfoglalás kori magyarok nomád életébe vezette be a diákokat, bemutatta õseink öltözetét, hajviseletét, lakóhelyüket, családi szokásaikat. A közönség láthatott harcjeleneteket, táltosokat, állattartással kapcsolatos tradíciókat, valamint vadászati és halászati hagyományokat. Az író elõadása közben többször idézett könyveibõl, az Altinájból és a Medveszívbõl, amelyek õsi magyar meséket és mondákat tartalmaznak. A vetítés közben az elõadó folyamatosan magyarázta a filmbeli történéseket, néhol eszközök segítségével, õsi fegyverekkel, ruházattal és lovas felszereléssel. A játékos ismeretterjesztõ órát érdeklõdve hallgatták és nézték az iskolások. A vetítés végén a gyerekek kérdéseket tehettek fel a bemutatóval kapcsolatban, amit õk ki is használtak. Ezután az érdeklõdõk megtekintették és kipróbálták a korabeli magyar eszközöket, pl. az íjat.

/További képek a Közösségi Ház és Városi Könyvtár Facebook oldalán/

Rozsik Rita

 

Galéria
Hozzászólások
Beküldte: Marika (2012-11-15 10:50:29)

Tudom más téma egy kicsit. De Anatole Hongrois, kettõ kötetes író, aranydiplomás, író, költõ, zeneszerzõ Magyarországon tartozkodik. Biharkeresztesen. A híres mûvész pár napig marad a kis városban, de talán egy látogatást megengedne az olvasóknak. A hírt egyik ismerõsõmtõl kaptam aki Biharkeresztesen találkozott a mûvésszel a polgármesterrel folytatott beszélgetése során.

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!