2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Egyszerûsödik a kisajátítási eljárásForrás: ingatlanok.hu
Utolsó módosítás: 2012-11-21 17:32:04
A kisajátítási eljárás gyorsabbá, egyszerûbbé ás olcsóbbá tételét várja a kormány a kisajátításról szóló törvény hétfõn elfogadott módosításától.

 

A változtatásokat 221 igen, 29 nem szavazattal és 29 tartózkodással fogadta el az Országgyûlés.

A 2013. július 1-jén hatályba lépõ változások szerint a közérdekû környezetvédelmi célok megvalósítása érdekében a kisajátítási esetkörök bõvülnek a környezetvédelmi célú (hulladéklerakó létesítése), valamint a Natura 2000 területet érintõ kisajátítási lehetõséggel, de ehhez a természetvédelmi hatóság elõzetes hozzájárulása szükséges.

Bõvül azon esetek köre is, amikor a kisajátítás feltételeinek egy részét nem kell vizsgálni. Ilyen eset az, ha a kisajátítás már az ingatlanon lévõ létesítmény, illetve állat- vagy növényvilág védelme miatt történik. További változás, hogy külterület esetében nem lesz kötelezõ az egész ingatlan kisajátítása.

Rendezõdik az ingatlanon fennálló zálogjog, végrehajtási jog és közérdekû használati jogok sorsa is. Zálogjog esetén a jövõben a zálogjogosult és a tulajdonos érdekeinek kiegyensúlyozása érdekében - ha a felek másképpen nem állapodnak meg - bírósági letétbe kell helyezni a kártalanítási összegnek a követelést kitevõ részét. A tulajdonosok számára a jelenleginél több idõ jut majd a kártalanítási összeget megalapozó szakértõi vélemény áttanulmányozására is.

A módosítás több módon is gyorsítja a kisajátítási eljárást. A kisajátítási kérelemhez formanyomtatványt vezet be, ezzel egyidejûleg korlátozott lesz az eljárások során a hiánypótlások köre és száma. Ha pedig a kérelmezõ nem vagy határidõn túl pótolja a hiányokat, eljárási bírságot szabhatnak ki vele szemben.

Az elfogadott módosítás ugyanakkor tartalmazza azt az ellenzék által élesen bírált változtatást is, amely értelmében a jövõben kiemelt beruházások esetén nem kell mérlegelni egy kisajátítás várható közösségi elõnyeit és az okozott károkat.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!