2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Meredek lejtõn a magyar gazdaságForrás: origo
Utolsó módosítás: 2009-05-15 09:52:39
Az idei elsõ negyedévben a nyers adatok szerint 6,4 százalékkal csökkent a magyar bruttó hazai termék (GDP) éves alapon, ekkora visszaesésre azóta nem volt példa, hogy a KSH negyedéves statisztikát közöl a magyar gazdaság teljesítményérõl. Az elsõ hónapokban megjelent makroadatok alapján nem meglepõ a a recessziós statisztika, sõt, a piac egy kicsit rosszabb adatra számított. Az idei év egészére 6-7 százalékos csökkenéssel számol a piac.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 6,4 százalékkal, a naptárhatást figyelembe véve 5,8 százalékkal csökkent 2009. elsõ negyedévében az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. (A naptárhatással igazított szám azt is figyelembe veszi, hogy az adott idõszakra nem ugyanannyi munkanap esett, mint az egy évvel korábbira, ami természetesen torzítja a statisztikát.)

 

 

Forrás: MTI

Bajnai szerint a GDP idei visszaesése elérheti a 6 százalékot

 

A jelentés szerint a becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektõl eltérhetnek. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az elõzõ negyedévhez viszonyítva 2,3 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék.

Az adat nagyjából megfelelt a várakozásoknak, sõt egy kicsit jobb is lett azoknál. A Napi Gazdaság elemzõi konszenzusa 6,9 százalékos hanyatlást prognosztizált a vizsgált idõszakra, a Bloomberg által megkérdezett elemzõk elõrejelzéseinek átlaga pedig 7 százalékos visszaesést mutatott, az elõrejelzések széles skálán mozogtak.

 

Semmi jóra nem utaltak az adatok


Az év elsõ hónapjaiban megjelent makroadatok, jelentések, statisztikák alapján nem meglepõ a siralmas teljesítmény. Az ipar az elsõ negyedévben éves összevetésben 22 százalékkal zsugorodott, a külkereskedelmi forgalmon belül az export és az import is drasztikus csökkenést mutatott. Öröm az ürömben, hogy a behozatal nagyobb mértékben csökkent, mint a kivitel, így a külkereskedelmi mérlegben évet óta nem látott többlet halmozódott fel, ez pedig az állam finanszírozása szempontjából kedvezõ.

A Központi Statisztikai Hivatal 1996 óta méri negyedévente a GDP alakulását, a 2009 elsõ három hónapjában

mért adat messze a legrosszabb. A kérdéses idõszakban mindössze egyetlen negyedévben fordult elõ visszaesés,mégpedig a múlt év utolsó háromhónapjában, vagyis azóta még súlyosabbá vált a helyzet.

A 1996 óta mért negyedéves GDP-adatok közül tehát a mostani a legrosszabb, a 2008 utolsó negyedévében mért 2,5 százalék mellett a harmadik leggyengébb adat - a mérés kezdetkor - 1996 elsõ negyedévében regisztrálták, abban a negyedévben 0,1 százalékos növekedést mért a KSH.

 

 

Idén 6-7 százalékos mínusz


A válság miatt az éves mutató is negatív lesz, Bajnai Gordon miniszterelnök a napokban úgy nyilatkozott, a GDP visszaesése idén elérheti a 6 százalékot, de 7 százalék alatt marad a csökkenés. A Reuters hírügynökség legutóbbi, áprilisban publikált konszenzusa szerint a piac közel 6 százalékos GDP-csökkenést vár az idén, ám a bizonytalanságot jól mutatja, hogy a 23 megkérdezett szakértõbõl mindössze 12 volt hajlandó prognózist adni az 2009-es GDP-adatra.

Arra 1993 óta nem volt példa, hogy az éves adat csökkenést mutasson. A rendszerváltás után még nagyon rosszul teljesített a gazdaság, 1991-ben 11,9, 1992-ben 3,1, 1993-ban pedig 0,6 százalékos hanyatlást jegyzett fel a statisztika. Az adatokból jól látható, hogy a rendszerváltás utáni években javuló tendencia jellemezte a gazdaságot, mostani helyzet azonban egészen más. A múlt év második negyedéve óta egyre rosszabb adatok jelennek meg, vagyis romlik a gazdaság helyzete.

 

 

A baltiak a legrosszabbak


Nemzetközi összevetésben a magyar adatnál is vannak rosszabbak: Lettország 18 százalékos elsõ negyedbeli GDP-csökkenést jelentett a minap, az észt GDP pedig 15,6 százalékkal kisebb volt január és március között, mint tavaly ilyenkor. Ami magyar szempontból a legfontosabb, hogy legfontosabb kereskedelmi partnerünk,Németország is komoly visszaeséssel néz szembe 2009-ben.

Pénteken, a magyar adat megjelenése elõtt publikálták az elsõ negyedévre vonatkozó GDP-adatot, amely a múlt év utolsó három hónapjához képest 3,8 százalékos visszaesésrõl tanúskodik, éves szinten pedig még durvább, 6,7 százalékos csökkenést mutat - írja a Reuters. Ez sokkal rosszabb a vártnál, a prognoszták negyedéves összevetésben 3 százalékos hanyatlást vártak.

Magyarország a pénteken közölt GDP-adatok alapján jobban szerepelt, mint a régiós államok, legalábbis, ami a várakozásokat illeti. A magyar adat jobb lett a vártnál, míg a térség többi országában rosszabb. A cseh GDP a várt 2,4 százalék helyett 3,4 százalékkal esett, a román gazdaság teljesítménye 2,5 százalék helyett 6,4 százalékkal csökkent, a szlovák GDP esetében a piac 2,4 százalékos hanyatlást várt, ezzel szemben a tényadat 5,4 százalékos zuhanásról tanúskodik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!