2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Megszûnik a Gyulai felvágottForrás: origo
Utolsó módosítás: 2009-05-18 11:19:59
Megszünteti 15-20 felvágott jellegû húskészítményének gyártását a Gyulai Húskombinát Zrt. és mostantól két piacvezetõ márkája, a gyulai kolbász és a gyulai kenõmájas elõállítására koncentrál.

A tulajdonosok azért döntöttek így, mert a vállalatnál likviditási válság alakult ki. A beszûkült hitellehetõségek miatt a cégnek át kell szerveznie mûködését, amely a termelés csökkentésével jár - mondta a Világgazdaságnak Ruck János vezérigazgató.

 

A pénzügyi gondokat az váltotta ki, hogy a vállalat a hiányzó források pótlásáról nem tudott megegyezni a mûködést finanszírozó bankokkal. A társaság többségi tulajdonosa, a nádudvari Hage Zrt. a közelmúltban 500 millió forintos segítséget nyújtott a cégnek, de az alapanyag-ellátás biztosításához további 700-800 millió forintra lenne szükség. A többletköltség egy részét a magasabb importárak okozzák.

Az átszervezések nyomán a cég kolbászgyárának kihasználtsága 80-90 százalékos lehet, vágóüzemében viszont 30 százalékkal csökken majd a termelés - mondta Ruck János. A 80 százalékban belpiacra termelõ GYH számára biztató, hogy hazai értékesítési lehetõségei továbbra is megvannak.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a társaság hetek óta elõzetes tárgyalásokat folytat a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB), hogy igénybe vehesse a pénzintézet 30 milliárd forintos bankgarancia-csomagját.

 

A cég hitelmennyiség egymilliárd forinttal csökkent az elmúlt két évben, így a vállalat ma 1,8 milliárdos banki forrással gazdálkodik. A további finanszírozást azonban nehezíti, hogy a pénzintézetek újabb biztosítékokat kérnek. A GYH-nál emellett várhatóan nem kell jelentõsen csökkenteni az 500 fõs dolgozói létszámot, ezt azonban nem mondhatja el magáról a SáGa Foods Élelmiszeripari Zrt.

 

Árcsökkenés zavarta meg a SáGa terveit


Az idén tovább esett a nyers pulykamellfilé termelõi ára, ami felborította a SáGa gazdasági terveit. A cég 500 munkavállalóját lesz kénytelen elküldeni. A legnagyobb hazai baromfifeldolgozó múlt pénteken jelentette be a csoportos létszámleépítést, de csak a nyár második hetében derül ki, hogy kiket érint a döntés.

A társaság szerint a maradék 1300 foglalkoztatott munkahelye hosszú távon is megõrizhetõ. A nagyarányú létszámleépítés a SáGa beszállítóit is érinti, hiszen a cég kevesebb terméket vesz át a jövõben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!