2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Tovább szûkül a hitelpiacForrás: ingatlanok.hu
Utolsó módosítás: 2012-12-15 15:26:07
A tavaszihoz képest ugyanakkor némileg javult a helyzet, fõleg annak köszönhetõen, hogy a bankok hitelezési hajlandósága egyes hiteltípusoknál növekedett.

A már negyedik alkalommal számított vállalathitelezési hangulatindex értéke 2012 õszén a felmérésben részt vevõ nyolc meghatározó bank véleménye alapján -0,3 lett a -10-tõl +10-ig terjedõ skálán, ez a hitelpiac további szûkülését vetíti elõre - ismerteti a felmérés eredményét a KPMG.

Az index ugyan némileg kedvezõbb, mint a 2012 tavaszán mért -0,7-es érték, de a borús hazai gazdasági kilátások, valamint a bankokat újabb terhekkel sújtó szabályozói környezet továbbra sem kedvez a hitelezési aktivitás fellendülésének, a 2011 nyarán mért +1,45-ös és a tavaly év végi +0,1-es értékhez képest még mindig jelentõs a lemaradás.

A bankok hitelezési hajlandósága három hiteltípus esetében és összességében is javult. A KPMG kérdésére a korábbinál több vezetõ tartotta bankját nyitottnak, de legalábbis kevésbé elzárkózónak a mûködési, a beruházási és az M&A hitelezés terén, miközben az ingatlanhitelezési hajlandóság újabb mélypontra zuhant. Mindez a hitelezési feltételek megítélésében is tetten érhetõ, de az elmúlt idõszakban jelentõs szigorítást végrehajtó bankok már nem számítanak változásra a fedezeti követelmények és a monitoringtevékenység tekintetében, és a többség szerint nem emelkednek a kamatfelárak sem.

Az egyes iparágak közül továbbra is a mezõgazdaság és az élelmiszeripar a legattraktívabb hitelezési célpont, de szorosan ott van a nyomukban a termelõipar. Mindkét szektor 4,5 pont körüli értéket ért el az 1-tõl 5-ig terjedõ skálán, az utánuk következõ kereskedelem jócskán lemaradt a maga 3,8 pontjával. Az átlagosnál vonzóbbnak ítélt szektorok közül a kereskedelem, valamint a szállítmányozás és logisztika megítélése javult.

A hálózatos iparágak megítélése (telekom-, villamosenergia-, gáz-, hõ- és vízszolgáltatók) viszont romlott, feltehetõen a szektort sújtó adók miatt. Az átlagosnál kevésbé vonzónak tartott iparágak köre, valamint sorrendje nem változott, ugyanakkor ezen iparágak legtöbbje kissé javítani tudott eredményein. Kivételt jelent ez alól a sor végén található ingatlanszektor (1,3 pont), amelyet a válaszadók háromnegyede a legrosszabb kategóriába sorolt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!