2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Árfolyamgát: már csak pár napForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-12-17 16:57:35
Miskolc – Kalkuláljon, kérdezzen független pénzügyi szakértõtõl és ne késse le a határidõt! Már csak december 31-ig lehet írásban kezdeményezni a hitelezõnél a gyûjtõszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerzõdés megkötését.

Az árfolyamgáttal a rendszerbe belépõk akár több százezer forint kamat megfizetésétõl mentesülhetnek, mert az állam és a hitelintézetek átvállalják a gyûjtõszámlára kerülõ árfolyam-különbözet kamatrészét. Nem érdemes az utolsó pillanatig várni, vagy lemaradni a lehetõségrõl, figyelmeztet Morvai Gábor, a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat szóvivõje. – Tanácsért pedig van hová fordulni, hiszen a szakértõ, pártatlan és ingyenes tanácsadó szolgáltatás helyben: Miskolcon is elérhetõ. (Ez sokkal jobb, mintha „ellenérdekelt féltõl” érdeklõdnénk.

A pénzügyi szakembert a még bizonytalankodó devizahitelesek nevében arról kérdeztük: kinek éri, illetve nem éri meg kérni az árfolyamgátat.

– Irodáinkban magunk is azt tapasztaljuk, hogy az ügyfelek nincsenek tisztában a pontos feltételekkel, és a lehetséges elõnyökkel. A legjobb tanács: minden ügyet egyedileg célszerû megvizsgálni. A tájékozódáshoztöbb kalkulátort is találhatunk az interneten, amelyek persze csak tájékoztató jellegûek, de ha közel azonos eredményre jutunk általuk (érdemes többet is kitöltenünk), az segíthet a döntésben. Általában elmondható: több – a feltételeknek megfelelõ – devizahitelesnek éri meg, mint ahánynak nem. Talán annak éri meg legkevésbé, aki különösebb gond nélkül képes törleszteni a részleteket, ha a törlesztõrészletnek a meghatározó része nem kamat-, hanem tõketartalom. Annak is érdemes kérelmezni, akinek átmenetileg anyagi nehézségei vannak, de reménye van rá, hogy 4-5 éven belül e gondjai megoldódnak – kaptuk a választ.

– Az ad leginkább aggodalomra okot, ha bizonyos, például az interneten keringõ téves információk miatt valaki nem él a lehetõséggel, holott az kedvezõ lenne számára, márpedig jelenleg nincs a láthatáron hasonló volumenû program a deviza alapú jelzáloghitellel rendelkezõk megsegítésére- figyelmeztetett Morvai Gábor. Elmondta: gyakori aggály például, hogy a rögzített árfolyam alkalmazását követõen hirtelen és drasztikusan megemelkednek a havi részletek, de ennek a félelemnek nincs valós alapja, mert a gyûjtõszámlahitel után fizetendõ törlesztõrészlet mértékét jogszabály alapján a hitelt nyújtó pénzügyi intézmény több körülmény együttes figyelembe vételével úgy köteles megállapítani, hogy a gyûjtõszámlahitel után fizetendõ törlesztõrészlet – a kamattal és egyéb költségekkel együtt – ne haladja meg a rögzítés periódusa alatt fizetett utolsó törlesztõrészlet 15 százalékát.

- Szalóczi Katalin, ÉM -


Az árfolyamrögzítésben való részvétel feltételei

  • az adósnak lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euro, jen) jelzáloghitele van, amelyet forintban törleszt
  • a kölcsön folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forintösszege nem haladta meg a 20 millió forintot
  • a kölcsön fedezete Magyarország területén lévõ lakóingatlanon alapított zálogjog- az adós fizetési késedelme nem haladta meg a 90 napot (nem a kérelmezés, hanem a gyûjtõszámlára vonatkozó szerzõdéskötés idõpontjában!), és nem áll fizetéskönnyítõ program hatálya alatt (kivéve futamidõ-hosszabbítás), és az ingatlan nem áll végrehajtás alatt- pénzügyi lízingszerzõdés esetében a szerzõdést a felek 2011. december 15-e elõtt kötötték

Elérhetõség

A Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat miskolci irodája:
Miskolci Iroda: Szemere Bertalan u. 2. I. em. 10. (A Villanyrendõrnél)
Tel.: 06/30-4873609
E-mail: [email protected]
Hétfõ, szerda, péntek: 9-13 óraKedd, csütörtök: 13-15 óra

Per vagy írás

Vannak, akik a jövõben perelni kívánják a bankjukat, és ezért nem akarnak belépni a rendszerbe, a perek kimenetele azonban bizonytalan, aki hathatós és gyors segítségre szorul, annak nem érdemes lemaradnia az árfolyamgátról. De a hozzájuk fordulók közül õk voltak eddig jóval kevesebben, tudtuk meg Morvai Gábortól.

Ami mellette szól…

Október végéig már közel nyolcvanezren léptek be a rendszerbe, (azóta, becslések szerint lehetnek százezren is), õk együtt mindeddig 2 milliárd 304 millió forint kamat megfizetése alól mentesültek. A belépés melletti leggyakoribb érv, hogy a gyûjtõszámlahitellel rendelkezõk idõt nyernek, hiszen 2017. június 30-ig a havi részleteiket rögzített árfolyamon kell fizetniük (svájci frank esetében 180 HUF/CHF, az euró esetében 250 HUF/EUR, a japán jen esetében pedig 2,5 HUF/JPY), és csak az árfolyam-különbözet tõkerésze kerül a gyûjtõszámlára. Errõl azt érdemes tudni, hogy a rögzítés idõtartama alatt a budapesti bankközi kamatláb (BUBOR – november végén 6 százalék körül mozgott) az irányadó, amely jóval kedvezõbb, mint például az aktuálisan kínált lakáscélú hitelek kamata, a közszférában dolgozók pedig bizonyos feltételekkel 3 százalék, vagy annál is több kamatkedvezményre is jogosultak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!