2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Újabb év: rosszal és jóvalForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-01-01 20:08:03
Borsod-Abaúj-Zemplén - Íme egy csokornyi változás a 2013-ban életbe lépõkbõl. Ténylegesen egykulcsos lesz az adórendszer: megszûnik a szuperbruttó, 16 százalékos lesz a személyi jövedelemadó.

Eltörlik a járulékplafont, s mindenkinek 10 százalékos egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie. Új adókat üdvözölhetünk: a kisvállalati adót (KIVA-t) a félmilliárd forintnál kisebb árbevételû, legfeljebb 25 fõt alkalmazó cégek vehetik igénybe; a kisadózók tételes adóját (KATA-t), amely hatmillió forint bevételig választható. Újdonság még: a biztosítási adó és a közmûadó.

Ez évben havi 5 ezer helyett 8 ezer forint Erzsébet utalvány igényelhetõ, ezzel együtt nõ a béren kívüli juttatások adóterhe. Januártól teljes egészében életbe lép az új Munka Törvénykönyve, változnak a szabadságolások, csökken többfajta munkavállalói juttatás. Ötezer forinttal emelik a minimálbért, amely így 98 ezer, a szakmunkásoknál 114 ezer forint lesz. Inflációarányosan nõ a nyugdíjak és több szociális ellátás összege. Életbe lép a munkahelyvédelmi akcióterv: a GYES-rõl, GYED-rõl visszatérõket, a 25 év alatti pályakezdõket vagy 55 felettieket foglalkoztatók adókedvezményt kapnak.

A végére egy mindenkit érintõ jó: 10 százalékkalcsökken a távhõ, a gáz és a villany ára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!