2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Egyre lejjebb csúszik a forintForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2013-01-02 12:21:21
Az év utolsó hetében féléves mélypontra süllyedõ forint viszonylag gyengén kezdett az idén, az eurót 291 forint felett jegyezték szerda reggel. Az álmos piacon alapvetõen jó volt a hangulat az amerikai megállapodásnak köszönhetõen, ennek ellenére gyengült a forint.

Szemben a globális jó hangulattal, a forint gyengült az év elsõ kereskedési napján, szerdán. Az euró árfolyama 290,40 forint körül kezdett, negyed 10-kor már 291,6, dél elõtt 20 perccel pedig már 292,60 forintnál járt a jegyzés. Ekkor frank 242,10, a dollár 221 forintba került.

A szerda reggeli gyengülés azért meglepõ, mert a világpiacon egyébként jó hangulat uralkodik az amerikai híreknek köszönhetõen. Az euró erõsödött a dollárral szemben, az európai tõzsdék jelentõs többlettel nyitottak.

Kolba Miklós, az ING devizakereskedõje szerint az amerikai híreken kívül nem történik semmi a piacon, érdeklõdés sincs. "Másodika van, a fél világ nem dolgozik" - magyarázta, miért nem érdemes messzemenõ következtetéseket levonni a jelenlegi mozgásokból. Pontosabb kép csak a jövõ héten rajzolódik ki. Szerinte az világos, hogy a korábbi 280 forintos euró rövid távon nem jön vissza, inkább a 287-292 forint közötti sáv valószínû.

Utolsó pillanatban a két amerikai párt és az Obama-kormányzat megállapodott az adósságcsökkentési lépésekrõl, így nem lépett életbe az automatikus kiadáscsökkentési mechanizmus. A piacok attól féltek, hogy megállapodás híján életbe lép a program, amely a drasztikussága miatt komoly recessziót okozhatott volna.

A piaci félelem is komoly szerepet játszott abban, hogy a múlt év utolsó hetében a forint meredeken gyengült, 295 forint felett is járt az euró, ami a magyar deviza szempontjából féléves mélypontnak felelt meg. Azóta ugyan néhány forinttal gyengült az euró, de még mindig a fontos határnak tekintett 290-es szint felett jár, jóval magasabban a november végén jellemzõ 280-281 forintos árfolyamnál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!