2024. április 24. Szerda, György.
 
Csökken a rezsi, drágul a kosztForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-01-03 13:14:52
Debrecen - Mindenki azt várja, hogy mit mutat majd a januári áram-, gáz- és távfûtési számla.

kormány decemberi rezsicsökkentési döntése (a lakossági gáz, villany és távhõ fogyasztói ára 10 százalékkal lesz olcsóbb januártól) azokon a háttérszámításokon alapul, melyek szerint a magyar családok 50 százalékánál a létfenntartási kiadás felét meghaladja a rezsiköltség, 20 százalékánál pedig még ennél is magasabb az arány. Márpedig 40 százalék fölött veszélybe kerül(het) az otthonok fenntartása.

A hasunkon nem…

A víz ára az idén egy kormányrendelet értelmében nem drágul, az élelmiszerárak terén azonban semmi jóra nem számíthatunk. Az elmúlt évi aszály miatt visszaesett termésmennyiség több szegmensben is várhatóan emelni fogja az árakat, mint ez a termelõi árak emelkedésébõl is jól látható. Összességében eddig 13 százalékkal emeltek áraikon a gazdák, csak az a kérdés, hogy ez mikor és mennyire gyûrûzik be a bevásárlókosarunkba. Debrecenben nemcsak a tömegközlekedés, de a parkolás is drágul. Az autósoknak jó hír, hogy idén ugyannyi pénzért juthatunk el autópályán megyénkbõl Budapestre, mint tavaly, már legalábbis ami a sztrádamatrica árát illeti. Állítólag idén az üzemanyagok piacán is inkább a csökkenõ trend dominál majd, erre azonban nem mernénk nagy összegben fogadásokat kötni. “Örülni kell annak, hogy januártól 98 ezer forint a minimálbér, és ezzel párhuzamosan nõ a szakmunkás minimumbér, valamint a végzettséghez kötött garantált bérminimum is. Csak az én fizetésem nem nõ; immár hatodik éve” – mondja keserûen a 42 éves Géza, akik a feleségével két középiskolás gyereket nevelnek.

Nyugdíj és chip

Miközben a nyugdíjak 5,2 százalékos emelése várható, a közalkalmazotti körben nyártól csak kivételes esetben lehet majd nyugdíjasnak állami fizetése. Ide tartozik, hogy visszakapjuk az egyéni nyugdíjszámlákat: a kormány kijelölte ezek vezetésére az ONYF Központi Nyugdíjnyilvántartó és Informatikai Igazgatóságát. Az elején említettük, hogy idén néhány új kiadással is szembesülnünk kell. Így például a kutyatulajdonosok január elsejétõl akár 40 ezer forintra is büntethetõk, ha a kutyájukban nincsen chip. A lakás adásvételénél pedig a tulajdonosnak a lakáshoz immár nemcsak energetikai tanúsítványt kell készíttetnie, hanem a tanúsítványt fel is kell töltenie a tanúsítónak egy internetes adatbázisba.

HBN

 

Debreceni árkörkép

 

Olcsóbb lesz:

  • Lakossági áram-, gáz- és távfûtési díj
  • Egyes gyászkellékek ára

 

Változatlan marad:

  • A kéményseprés díja
  • A víz díja

 

Drágább lesz:

  • A parkolás
  • A tömegközlekedés
  • A sírmegváltás, sírásás

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!