2024. április 24. Szerda, György.
 
Tavasszal jöhet a magáncsõdForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-01-04 11:51:07
  A csõdeljárás úgy mûködne, hogy a kilátástalan helyzetbe került adós elmegy az erre szakosodott hivatalba, ott családi csõdgondnokot rendelnének ki hozzá, aki ellenõrizné a pénzügyeit és azt is, hogy mire mennyit költhet, és segítene megállapodni a hitelezõkkel is.  

Hosszas egyeztetés után az év elején a parlament elé terjeszti a magáncsõd intézményérõl szóló törvényjavaslatát a kisebbik kormánypárt, a KDNP. A Magyar Hírlapnak adott interjújában Rétvári Bence, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára elmondta, hogy a magáncsõd azoknak az embereknek kínál szabadulást az adósságtehertõl, akik rendelkeznek vagyonnal, végzettséggel, munkával, de a felhalmozott adósságuk messze felülmúlja vagyonuk mértékét.

– Számukra az lesz a segítség, hogy bizonyos feltételek mellett a mínusz helyett nulláról indulhatnak – fogalmazott az államtitkár. KDNP-s politikusok korábban a Blikknek elmondták, szeretnék elérni, hogy már 2014-tõl lehetõség legyen a magáncsõdre. Elmondásuk szerint a csõdeljárás úgy mûködne, hogy a kilátástalan helyzetbe került adós elmegy az erre szakosodott hivatalba, ott családi csõdgondnokot rendelnének ki hozzá, aki ellenõrizné a pénzügyeit és azt is, hogy mire mennyit költhet, és segítene megállapodni a hitelezõkkel is.

Szabadulás a tehertõl

A magáncsõd azoknak az embereknek kínál szabadulást az adóság tehertõl, akik rendelkeznek vagyonnal, végzettséggel, munkával, de felhalmozott adósságuk messze felülmúlja vagyonuk mértékét. Az m1 Híradójában bemutatott siófoki család nem tudta fizetni hitelét ezért kilakoltatták õket. A jövõben talán megelõzhetõek lesznek az ilyen drasztikus intézkedések. 

"A magáncsõd lehetõsége azoknak kínál valamilyen megoldást, akiknek az adóssága valami ok miatt már nagyobb mértékû lett, mint a teljes vagyona, tehát még rendelkeznek, mondjuk 20 millió forintnyi vagyonnal, de 30 millió forintnyi az adósságuk, ugyanakkor együttmûködõek, várhatóan tudnak ebbõl egy bizonyos részt törleszteni, de az egészet életük végéig görgetnék maguk elõtt" – nyilatkozta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. 

Aki részt vehet a programban annak a vagyonából ki kell fizetnie adósságának egy részét, majd a fennmaradó részt, egy elõre meghatározott ideig, a fizetésébõl kell törlesztenie úgy, hogy az a megélhetését ne veszélyeztesse. Ha letelik a határidõ, akkor a még megmaradt adósságot a hitelezõk elengedik. Az adósnak, aki tartozhat a bankjának, vagy a közüzemi szolgáltatóknak is, több feltételnek is eleget kell tennie, így például semmifajta jövedelmét nem titkolhatja el. A vagyontárgyait nem írhatja át másra, feketén nem szerezhet jövedelmet, s együtt kell mûködnie egy pénzügyi tanácsadóval.

Teszik az ötlet, de...

Az MSZP közleményben reagált a felvetésre. A szocialisták szerint jó hír, hogy a KDNP azt ígéri, benyújtja javaslatát az Országgyûlésnek a magáncsõd intézményérõl. Ugyanakkor ez azt jelenti, az Orbán-kormány súlyos szegénységet teremtõ gazdaságpolitikája tovább folytatódik - állítja az MSZP. Közleményük szerint õk már régóta szeretnék bevezetni a magáncsõd intézményét, ezért nyitottak bármely demokratikus párttal szakmai egyeztetéseket folytatni a kérdésben, melynek alapját a már kidolgozott javaslatuk jelentheti. A Fidesz-KDNP eddig egyetlen törvényjavaslatukat sem fogadta be, ami az elszegényedõ milliók számára nyújthatott volna megalapozott segítséget - teszik hozzá a szocialisták.

A Széchenyi Hitelszövetség szerint, akkor mûködne hatékonyan a magáncsõd intézménye, ha az adós mellé egy vagyonkezelõt rendelnének, mint ahogy ezt teszik Nyugat-Európa több országában is. "A vagyonkezelõ lenne az a személy vagy intézmény egy családi csõdvédelmi szolgálat keretében, aki az adósok jövedelmi helyzetét felmérné, egyességet kötne a hitelezõvel. Gyakorlatilag õ lenne az, aki beosztaná a családoknak a jövedelmét, úgy hogy az részben a tartozások kiegyenlítésére fordíthatóvá válna, részben pedig a megélhetést biztosítaná" – mondta Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke.

Védi az adósokat

A magáncsõddel a fizetésképtelen adósok élhetnének. Õk azok, akik jellemzõen jelzáloghitel vagy autóhitel mellett fedezetlen tartozásokkal, folyószámlakölcsönnel, fogyasztási kölcsönökkel, illetve közüzemi számlákkal is tartoznak (a végrehajtások többsége egyébként ilyen apróbb ügyek miatt indul), a számlatengerben pedig sokan menthetetlenül elvesznek. Ha egy ilyen adós ellen valamelyik hitelezõje eljárást indít, az gyakran káoszhoz, visszaélésekhez vezet, az ilyen helyzetekben pedig az adós teljesen kiszolgáltatott, sokszor a lakása és más nagyobb értékû, hitelfedezetként szereplõ vagyontárgya eladása után is adós marad.

A csõdvédelem elméletileg a még menthetõ adósokon segítene, akiknek folyó bevételeikbõl, lakásuk és ingóságaik értékesítésébõl tartozásaik egy részét rendezni lehet. Az érintettek anyagi felügyeletét csõdgondnok vennék át, õk döntenének vagyontárgyaik értékesítésérõl, illetve a fizetésüket is õk osztanák be. A pénzügyi gyám akár öt éven keresztül irányíthatná a csõdvédelmet kérõk összes pénzügyi lépését (vagy a szabályozásban rögzített feltételek alapján akár még tovább), hogy az adósok a csõdvédelem idõszaka alatt egyenesbe jöjjenek, az eljárás végére pedig megszabaduljanak adósságaiktól. Ez úgy lehetséges, hogy a csõdeljárás lezárásakor fennálló adósságot, ha az adós a csõdgondnokság alatt mindent szabályt betartott, a hitelezõ, vagy a hitelezõk az elõzetes megállapodás függvényében elengedik.

Akiknek viszont az adósságaik arányában nincs számottevõ vagyonuk és jövedelmük, hiába menekülnének a magáncsõdbe, nem tudnák a feltételeket teljesíteni. Ebben az esetben a magáncsõd csak idõleges segítséget jelentene, vagy még azt sem, ha már az elõzetes átvilágítás során kiderül, hogy „menthetetlen" az erre jelentkezõ.

Minisztérium: jövõre életbe léphet a magáncsõd intézménye

- Elkészült a magáncsõd intézményének tervezete, amellyel azokon a középosztálybeli családokon szeretnének segíteni, akik nem tudják tovább fizetni a hiteleiket - ismerteti a várakozás szerint jövõre hatályba lépõ törvény lényeges elemeit a Népszabadság. A nemrég elkészült tervezetben a magáncsõdöt adósságrendezési eljárásnak nevezik, mert a magáncsõd kifejezést "megbélyegzõnek" találták - mondta a lapnak Gadó Gábor, az Igazságügyi Minisztérium szakállamtitkára.

A magáncsõddel azok az adósok élhetnek, akiknek van valamekkora vagyonuk, büntetlen elõéletûek, a megelõzõ öt évben szándékos bûncselekményt nem követtek el, és rosszhiszemû magatartásukkal nem akadályozták a hitelezõi követelések érvényesítését. Akit többször feketemunkán kaptak vagy feketén alkalmazott másokat, szintén nem élhet a lehetõséggel. További feltétel, hogy az adós és a vele egy háztartásban élõk csak tízévente egyszer kezdeményezhetnek ilyen eljárást.

Jelenleg minden harmadik adós jelentõs késedelemmel törleszti hitelét. Csaknem 200 ezer devizahiteles pedig már egyáltalán nem fizet bankjának. Több mint egy millióan tartoznak közüzemi szolgáltatóknak, összesen 150 milliárd forinttal. Nyugat-Európában évente 400 ezer ember választja a magáncsõd intézményét, hogy kilábaljon az adóság spirálból.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!