2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Jövõ héten pont kerülhet a gyes és a gyed változások végéreForrás: haon
Utolsó módosítás: 2009-05-21 09:34:35
A 2010. április 30-a után fogant gyermek esetében lesznek érvényesek a kormány által tervezett gyes és gyed-változások.

Egyes számítások szerint a gyed jogosultsághoz szükséges munkaviszony idejének 180 napról 365 napra emelése az igénybevevõk 4,2 százalékát érinti csupán.

 

A gyes-t az eddigi három év helyett két évig lehet majd kérni, az ikerterhesség esetében azonban nem csökkentik a juttatás folyósításának idejét - értesült a Független Hírügynökség szociális tárca közeli forrásból. Az ezekrõl szóló törvénymódosítás jövõ héten kerül az Országgyûlés elé. Úgy tudjuk, a szakminisztérium hosszútávon gondolkodik a gyes kivezetésének lehetõségén, azaz, hogy a gyes lejárta után még három hónapig járjon a juttatás összegének fele. Felvetõdött az is, hogy az apukák is otthon maradhassanak egy-két hónapra a kisgyerekkel az "anyagyed" letelte után, ebben az esetben a családfõ kapna támogatást.

 

A Független Hírügynökség információ szerint a 2010. április 30-a után fogant gyerekek esetében lesznek érvényesek a gyes-t és a gyedet érintõ változások. Az Országgyûlés elé jövõ héten kerülõ módosítások szerint a két munkaviszonyhoz, illetve biztosítási idõhöz kötött juttatás, azaz a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj (gyed) jogosultsági ideje 180 napról 365-re emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a kismamának minimum 365 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy kapjon tgyást, majd gyed-et. A terhességi-gyermekágyi segélynél változás még, hogy a jogszerzõ idõbe nem számítható be a felsõoktatásban eltöltött idõ egésze, hanem csak 180 napot lehet majd belekalkulálni. A tárca számításai szerint egyébként a gyed-et érintõ változások az igénybevevõk túlnyomó részét, több mint 95 százalékát nem érintik. A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig jár majd.

 

A gyermekgondozási segélynél (gyes) nincs szükség jogszerzõ idõre - ebben ezentúl sem lesz változás. A gyes idõtartama azonban három évrõl két évre csökken. Értesüléseink szerint az ikerterhességekre ez nem lesz érvényes, azaz három évig kapják a kismamák a pénzt. Az elõzetes számítások szerint 2012-ben 3,6 milliárd forint, 2013-ban pedig 14 milliárd forint megtakarítást jelent az államnak a gyes idejének csökkentése.

A három vagy több gyermeket nevelõknél a gyermeknevelési támogatás (gyet) a legkisebb gyerek hároméves korától nyolc éves koráig járt. A törvénymódosítással az alsó határ három évrõl két évre módosul, a felsõ határ azonban nem változik. Ez azt jelenti, hogy egy évet nyernek a fõállású anyák.

 

A családi pótlék nem szûnik meg, igaz idén és jövõre az összege nem változik. Átlagosan négy-öt százalékkal emelték évente, ez marad el a következõ idõszakban.

 

A minisztérium távlati tervei között szerepel az úgynevezett "papagyed" rendszerének kidolgozása. Ez valószínûleg egy-két hónapig járna azoknak az apukáknak, akik az anyák gyedének lejárta után otthon maradnak a kisgyerekkel. Az elõzetes elképzelések alapján - mivel a férfiak átlagos fizetése magasabb a nõkénél - az édesapák bérük hetven százalékát kapnák meg támogatásként. Az is felvetõdött, hogy nem lenne kötelezõ rögtön a "normál" gyed végeztével igénybe venni ezt a lehetõséget, hanem a gyermek hatéves koráig lehetne kihasználni. Németországban egyébként már létezik az intézmény, ott az édesapák nyolc százaléka vette igénybe.

A tárca megvizsgálja a gyes kivezetésének hatásait is: egyes tervek szerint a juttatás összegének fele még három hónapig járna a gyermekgondozási segély folyósításának vége után is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!