2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Bõven 300 forint feletti euró is jöhet márciusigForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2013-01-13 19:25:41
A jegybank-elnökkel kapcsolatos aggodalmak miatt a Raiffeisen Bank elemzõi 300 forintos eurót prognosztizálnak márciusra, bár úgy vélik, addig bõven efölé is kúszhat az árfolyam.

A Raiffeisen elemzõi szerint a kedélyeket az borzolja a forintban, hogy a megnyilatkozásokból úgy tûnik, extra lazítással is fog jelentkezni a jegybank a gazdasági növekedés beindítása érdekében. Egy pénteki interjúban konkretizálta is az NGM államtitkára, mire gondolnak: vállalati kötvények és állampapírok vásárlása, valamint hiteltendereket indíthatna a kereskedelmi bankoknak. Igaz, sok kétség ezekrõl eddig sem volt, Matolcsy György már jó ideje célozgat hasonlókró - olvasható a bank heti elemzésében.

A héten elszomorító ipari számokat tett közzé a statisztikai hivatal. Bár ezek még csak gyorsbecslések, részletes bontást nem tartalmaznak, három fõ oka is lehet a 6,9 százalékos visszaesésnek. Egyrészrõl a tavalyi bázis magasabb volt, novemberben volt egy megugrás anno. Másrészrõl régiós trendrõl is beszélhetünk, a környezõ ország adatai is erõsen mínuszosak. Harmadrészt az elektronikai, telekommunikációs szektor termelése még jobban csökken, és teljesen eltûnteti az autógyártás pluszait.

Ha az Ön cége vidéki mikrovállalkozás 5 ezer fõ feletti településen, akár ingatlant is vehet pályázati pénzeken! Segítünk!

"A jövõ héten inflációs statisztikát kapunk, ami várakozásaink szerint 5 százalék felett marad, ezzel pedig a tavalyi átlagos infláció 5,7 százalékos lesz. Ezt követõen két havi ugrás következhet, elõbb januárban kilép a tavalyi ÁFA emelés, majd februárban belép a kormányzati árcsökkentés" - vélik a Raiffeisen elemzõi. A forint véleményük szerint korrigálhatja valamelyest az elmúlt napok intenzív esését, de a jegybank-elnök váltással kapcsolatos aggodalom továbbra is ingoványos talajt ad a kereskedésnek. A szakemberek márciusi euró elõrejelzése 300 forint, de addig e szint fölé is mehet bõven az árfolyam.

Tovább erõsödhet az euró

A várakozásoknak megfelelõen az EKB nem változtatott a monetáris kondíciókon: 0,75 százalékon tartotta az alapkamatot és 0 százalékon a betéti kamatot. Jelentõs euró erõsödést váltott ki mégis a csütörtöki ülés, miután Draghi tájékoztatása szerint egységes a tanács a döntés mögött. Ez arra utal, hogy a beérkezõ adatok alapján(melyek a konjunktúra stabilizálódását, enyhe javulását mutatják a mi értékelésünkben is) a tagok már nem fontolgatják a negatív kamat bevezetésének lehetõségét. Azt, hogy ez a lépés már be is volt árazva, jól mutatja az euró közel 2 százalékos erõsödése azóta, ami az elemzõk számára kicsit túlzónak is tûnik.

Persze a bankközi kamatoknak van honnan emelkedniük: az utóbbi idõszakban az Euriborok még a japán kamatok alá is süllyedtek, pedig historikusan a fordítottja jellemzõ. A kamatok emelkedése további euró erõsödést vetít elõre. Ez azonban korlátozott lehet a bank szakembereinek várakozása szerint, egyrészrõl a gyenge makrogazdasági fundamentumok miatt, másrészrõl a periféria kockázatai miatt.

"Ne feledjük, Olaszországban február végén választásokat tartanak, és reális forgatókönyv, hogy populista, reform ellenes kormánya legyen ismét "Európa betegének"" - emlékeztetnek az elemzõk. Az eurót erõsítõ hír volt a mögöttünk lévõ napokban a spanyol sikeres aukció is: Madrid 5,8 milliárd eurónyi forrást von be, igaz, nem túl alacsony hozamok mellett. Miután azonban idén összesen 121 milliárd euróra van szüksége (ha tudja tartani a költségvetési hiányt, ami azért még kérdéses), a Raiffeisen szakemberei változatlanul ingatagnak tartják a spanyol finanszírozást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!