2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Milliárdokat fizet az Eszközkezelõ ingatlankezelésre (bõvített)Forrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2013-01-21 09:36:00
A Nemzeti Eszközkezelõ öt év alatt, 25 ezer ingatlannal számolva mintegy nettó 2,8 milliárd forintot fizet a MÁV Ingatlankezelõnek a megvásárolt lakások kezeléséért.

A Nemzeti Eszközkezelõ Zrt. (NET) a MÁV Ingatlankezelõ Kft.-vel (MÁV IK) szerzõdik az általa megvásárolandó ingatlanok mûszaki állapotfelmérésére, valamint a vagyonkezelésében álló ingatlanok üzemeltetésére és a kapcsolódó adminisztratív feladatok ellátására - derül ki a NET közbeszerzési tájékoztatójából. A MÁV-céggel hirdetmény közzététele nélküli (nem nyilvános) közbeszerzési eljárás keretében állapodtak meg, csak vele tárgyaltak, mivel csak ez a cég képes teljesíteni a szolgáltatást a kizárólagos jogok védelme miatt. A MÁV IK-t kormányrendelet jelölte ki a lakóingatlanokkal kapcsolatos üzemeltetési feladatok ellátására a NET számára - közölte lapunkkal a NET. A szerzõdés értéke nettó 2,8 milliárd forint, ami egy hozzávetõleges érték, a kalkulálható költségek az alábbi táblázat díjai szerint alakulhatnak.

A MÁV IK-vel 2013. január elsejétõl érvényes szerzõdés öt évre szól. A közbeszerzési eljárás becsült értéke legfeljebb 2,8 milliárd forint, amely a maximálisan felajánlható 25 ezer ingatlanra vetítve került meghatározásra a közbeszerzési törvénynek megfelelõen - tájékoztatott a NET.

A NET vagyonkezelésébe átvett ingatlanok számát a vonatkozó tavalyi kormányrendelet 2012-re 8000, 2013-ra 15 ezer és 2014-re 25 ezer lakásban határozta meg. Ehhez képest tavaly 600 ingatlant vásároltak meg, idén pedig 10 ezret terveznek.

A NET tájékoztatása szerint a MÁV IK végzi a felajánlott ingatlanok részletes mûszaki felmérését, továbbá a lakóingatlanokkal összefüggõ mûszaki hibabejelentés fogadására telefonos ügyfélszolgálatot mûködtet, a bejelentett mûszaki hibákat kijavítja, sürgõs esetben a hibát négy órán belül elhárítja az ország bármely pontján. A cég végzi el a tervezett, vagy eseti állagmegóvási munkálatokat, és meghatározott idõszakonként ellenõrzi az ingatlan mûszaki állapotát. A szerzõdésben megjelölt és elfogadott, hivatalos mûszaki árjegyzék szerinti, egységes díjakat - például alaprajz elkészítése, térképvázlat aktualizálása, közös képviselõi gyûlésen megjelenés - csak abban az esetben számítja fel a MÁV IK a NET felé, ha azok ténylegesen felmerülnek - közölte a NET.

Az elmúlt év végéig összesen 1970 ingatlant ajánlottak fel a bankok a NET-nek, ezekbõl 600 lakást tudott december végéig megvásárolni a szervezet - mondta korábban Csillag Tamás, a NET vezérigazgatója. Az eddig átvett ingatlanok átlagos bekerülési értéke 3,2 millió forint. A felajánlott ingatlanok 80 százaléka önálló ház, 20 százalékuk társasházi lakás. Az ingatlanok 46 százalékát kistelepülésekrõl ajánlották fel a tulajdonosok, vidéki városban a felajánlott ingatlanok 37 százaléka, megyei jogú városból 13 százalék érkezett, s csak 4 százalék a budapesti ingatlan.

Tavasszal vélhetõen törvénymódosítás születik arról, hogy a korábbi hitelesek a jelenlegi 2 év helyett 5 évig vásárolhassák vissza ingatlanjaikat (amit az Eszközkezelõtõl bérelnek) kötött feltételekkel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!