2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Bónácz János lett városunk alpolgármestereForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2013-02-01 13:48:26
Idei elsõ soron következõ testületi ülésén új alpolgármestert választottak képviselõink, az összeférhetetlenség miatt lemondott Pálfi Anikó helyébe.  

 

A január 31-i ülés a polgármesteri jelentés elfogadásával kezdõdött. Szóbeli kiegészítésében Muraközi István egyperces néma felállásra kérte a jelenlévõket a hónap elején elhunyt egykori önkormányzati képviselõ, Dr. Újhelyi István emlékére. A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a magyar kultúra napjának méltó megünneplésében, akár szervezõként, akár résztvevõként. Majd egy levelet olvasott fel, amely Pálfi Anikótól érkezett. A korábban már alpolgármesteri tisztségérõl lemondott járási hivatalvezetõ önkormányzati képviselõi mandátumáról, valamint januári tiszteletdíjáról is lemondott. Muraközi István tájékoztatta a képviselõket arról, hogy a Nova Villa 2010 Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatójától kapott értesülés szerint eddig közel ezer parkoló bérletet sikerült értékesíteni, s a tavasz beköszöntével további növekedésre számítnak.

Nagyné Székely Katalin aljegyzõ a megüresedett képviselõi hely kapcsán elmondta: négy hónapon belül idõközi választást tartanak a város 7. számú egyéni körzetében.

Sürgõsséggel tárgyalta s fogadta el a testület a szervezeti és mûködési szabályzatának módosítását, mely szerint a képviselõ testület egy társadalmi megbízatású alpolgármestert választ a korábbi fõállású helyett. Az alpolgármester személyére Muraközi István tett javaslatot. A testület legfiatalabb tagját, a második ciklusát töltõ Bónácz Jánost javasolta. Gyula Ferencné kérdésére – milyen végzettsége van, hol bizonyította eddig rátermettségét – Bónácz János elmondta: a Debreceni Egyetem Hajdúböszörményi Pedagógiai Fõiskoláján szerzett szociálpedagógus diplomát, hatodik éve pedig Dr. Vitányi István országgyûlési képviselõ politikai munkatársa. Az alpolgármestert titkos szavazással, 10 igen és egy érvénytelen szavazattal megválasztották, majd Bónácz János a képviselõk elõtt esküt tett. Miután elfoglalta helyét a polgármester mellett, megköszönte a feléje irányuló bizalmat, melyre igyekszik rászolgálni, egyúttal örömét fejezte ki amiatt, hogy Szentmárton mindig adott egy alpolgármestert a városnak, s ez a folyamat a jövõben sem szakad meg. Következõ napirendi pontként az alpolgármesteri tiszteletdíjat szavazták meg. Eszerint a társadalmi megbízatású alpolgármester illetménye a köztisztviselõi illetményalap – 38.650 Ft - hatszorosa, 231.900 forint lesz.

A továbbiakban megvitatták és elfogadták az önkormányzati bérlakások kezelésérõl szóló beszámolót, melyet Bondár Sándor, a Herpály-Team Kft. ügyvezetõ igazgatója készített. Módosították továbbá a Herpály-Team Kft-vel megkötött vagyonkezelõi szerzõdést, melyre azért volt szükség, mert a Kossuth u. 6. száma alatti volt megyeháza épülete a Berettyóújfalui Járási Hivatal kialakításához szükséges megállapodás szerint a Magyar Állam ingyenes használatába került, vagyonkezelõje pedig a megyei kormányhivatal lett.

A települési és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat között kötött megállapodást az önkormányzat felülvizsgálta. Mivel a Járási Hivatalnak a Kossuth u. 6. sz. alatti épület földszintjét átadták, a továbbiakban az emeleten biztosítanak a Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak irodát.

Elfogadták a képviselõk az önkormányzat közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervét, mely tartalmazza a hasznosítás formáit, a vagyon értékesítését, bérlet útján történõ hasznosítását, vállalkozás folytatásával történõ vagyonhasznosítást.

A napirend utáni kérdések közt Gyula Ferencné felvetette, hogy többen nehezményezik a munkahelyi ebéd magas térítési díját. Muraközi István a felvetésre a következõt mondta el: 44 nyugdíjas közalkalmazott részesült eddig kedvezményes ebédeltetésben. Intézkedett arról, hogy február 1-vel visszaálljon a korábbi kedvezmény. Tisóczki József gratulált a testület legfiatalabb tagjának alpolgármesterré történt megválasztásához, egyúttal támogatásáról biztosította Bónácz Jánost. Szabó Katalin képviselõ azt nehezményezte, hogy hóeséskor a lakótelepeken nem takarítják el a parkolókat. Ismételt hozzászólásában Gyula Ferencné köszönetet mondott a kultúra napi díszelõadásért, amit – ha alacsony költségvetéssel bír – a középiskolásoknak is bemutathatnának. Muraközi István válaszában elmondta: mivel az iskolák fenntartója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, ezért csak javaslattal élhetnek feléjük, hogy szervezzék meg a színdarab megtekintését, mely valóban jó szívvel ajánlható a középiskolás közönségnek is.

Kép és szöveg: Nyírõ Gizella

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!