2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Újrahasznosítja a cigarettacsikket egy fiatal amerikai vállalkozóForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-02-01 13:55:05
Budapest/Trenton, 2013. január 31., csütörtök (MTI) – A világon elsõként indította el Tom Szaky, a Terracycle cég fiatal vezetõje a cigarettacsikkek újrahasznosításának programját, amelyet Kanada, az Egyesült Államok és Spanyolország után többek között Magyarországon is be fognak vezetni.  

A Kanadában tavaly májusban indult programban önkéntesek segítségével gyûjtik össze a csikkeket és a hamut, hogy mûanyagot, abból pedig új terméket, például hamutartót állítsanak elõ. A résztvevõk leadják a “gyûjteményt”, és pénzt is kapnak munkájukért.

A feldolgozás úgy kezdõdik, hogy sterilizálás után a cigarettavéget gondosan feldarabolják, majd a papír és a dohány komposztba kerül. A filterben lévõ cellulóz-acetátot a megolvasztás után különbözõ új termékek elõállítására használják fel, majd piacra dobják õket.

Daniel German, a Terracycle magyarországi képviseletének programvezetõje az MTI-nek elmondta, hogy jelenleg tárgyalnak a cigarettacsikk újrahasznosítás-program bevezetésének magyarországi idõpontjáról. A cég tavaly csokoládécsomagolások begyûjtésével indította el magyarországi tevékenységét, márciusban pedig sós snack hulladékakciót szerveznek.

A csikkek újrahasznosításának programját a dohánygyárak finanszírozzák, hogy javítsanak imázsukon. Az önkéntesek pedig pontokat gyûjthetnek, és iskolai programokat vagy karitatív egyesületeket támogathatnak belõle – hangsúlyozta az AFP francia hírügynökségnek korábban a magyar származású Tom Szaky, hozzátéve, hogy a csikkek újrafelhasználásnak sikere felülmúlta a várakozásokat: nagyon rövid idõ alatt több mint egymillió cigarettavég gyûlt össze.

Az Egyesült Államokban és Spanyolországban bevált programhoz az elkövetkezõ hónapokban Franciaország, Németország, Ausztria, Dánia és Finnország is csatlakozik.

Nagyjából 1000 és 2000 csikkre van szükség ahhoz, hogy például egy hamutartó elkészüljön. A magyar születésû amerikai vállalkozó szerint a világban évente 1000-2000 milliárd között van az eldobott csikkek száma.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!