2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Mobilfizetés válthatja a bankkártyátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-03-03 22:05:42
A mobiltelefonos fizetési szolgáltatások felé nyitnak a hagyományos fizetõkártya szolgáltató pénzintézetek - írja a Wall Street Journal online kiadása.

A Visa és a MasterCard fizetõkártya szolgáltató vállalatok technológiai együttmûködésre léptek a hagyományos plasztikkártyát helyettesítõ olyan mobil eszközös fizetési megoldások kifejlesztésére, amelyek lehetõvé teszik a vásárlások ellenértékének kiegyenlítését mind az interneten, mind pedig az üzletek pénztárainál.

A MasterCard új MasterPass technológiai platformja lehetõvé teszi fizetõkártya tulajdonosoknak kártyaadataik tárolását egy alkalmazáson belül, amellyel fizetéseket lehet lebonyolítani a rendszerbe belépett üzleteknél. Az alkalmazás használói nemcsak a MasterCard, hanem más, konkurens kártyatársaságok, Visa, az Amercian Express és Discover Financial Services kártyaadatait is felvihetik az okostelefonokon, táblagépeken és más eszközökön futó alkalmazásba.

A MasterPass technológiát a New York-i Purchase vállalat mutatta be az idei barcelonai Mobile World Congress mobiltechnológiai seregszemlén. A Visa ugyanitt jelentette be a Samsung Electorincs mobiltelefon gyártóval, valamint a Roam pénztárgép gyártóval létesített együttmûködését mobil fizetési technológiák fejlesztésére. A kártyaforgalmazó pénzintézetek és az internetes értékesítési portálok közös célja a pénzforgalom átterelése készpénzrõl valamilyen elektronikus formába, lehetõleg saját rendszereiken belül.

A MasterCard MasterPass rendszere egyike azoknak a "digitális pénztárcának" elnevezett új megoldásoknak, amelyek több profil és bankszámlaszám tárolását is lehetõvé teszik ügyfeleiknek egy-egy alkalmazáson belül. A Visa novemberben bemutatott hasonló V.me alkalmazásához már több mint ötven bankot nyert meg partnernek. Hasonló utakon indultak el az internetes értékesítési portálok és fizetési szolgáltatásaik, a Google, az eBay és a PayPal is.

Ha szolgáltatók részérõl meg is van a készség az átállásra, a felhasználók részérõl már kevésbé. A megoldás egyelõre lassú ütemben terjed, részben az értékesítési pontokat üzemeltetõ ügyfelek csekély adoptálási hajlandósága, részben a szükséges technológiával ellátott okostelefon modellek alacsony száma miatt.

Mobil bankjegykiadó automatává alakítaná az okostelefonokat az Apple

Egy figyelemreméltó fejlesztés, az úgynevezett alkalmi készpénzelosztó hálózat is szerepel Apple távoli tervei között. A tervezett rendszer akkor is segítséget nyújt a készpénzfelvételben, ha éppen nincs a közelükben bankjegykiadó automata. Az Egyesült Államok szabadalmi hivatala néhány hete tette közzé, hogy az Apple levédette egy pénzügyi alkalmazás és a hozzá tartozó szolgáltatás ötletét. Ha egyszer megvalósul az alkalmazás, abban segítheti a cég ügyfeleit, hogy akár ATM nélkül is készpénzhez jussanak.

Elsõ lépésként a felhasználóknak le kell töltenie egy alkalmazást, és regisztrálnia kell a szolgáltatásra, az applikáció ezután csatlakozni tud az Apple szervereihez. A projekt mûködési elve, hogy ha egy felhasználónak készpénzre van szüksége, akkor az alkalmazás segítségével kiküldhet egy kérést a kívánt összeg megjelölésével és személyes tartózkodási helyének adataival, amit megkapnak azok, a közelben tartózkodó felhasználók, akik regisztráltak a szolgáltatásra, és kölcsön tudja adni a kívánt összeget.

Ha a kérést a felhasználó elfogadja, akkor az alkalmazás megmutatja egy térképen, hogy hol van a készpénzt kölcsönözni hajlandó partner. A készpénz átvétele után az átvevõ visszaigazolja a tranzakciót, ezután automatikusan átutalják a felvevõ számlájáról az összeget az átadó számlájára. A pénzfelvétel díja egy kisebb összeg, amit az Apple és a kölcsönt nyújtó oszt fel egymás között.

A mobilfizetés meghódítja a fejlõdõ világot

Egyetlen hónap alatt több mint 30 millió ember indított mobilfizetési tranzakciókat egy nemzetközi kutatás szerint, összesen 4,6 milliárd dollár értékben - derül ki egy friss kutatásból. A tavaly júniusi adatok szerint összesen 224 millió tranzakcióra került sor - írja a finextra.com.

Több mint 30 millió ember 224 millió tranzakciója 4,6 milliárd dollárt tett ki tavaly júniusban egy nemzetközi kutatás szerint. A GSMA technológiai vállalat által készített felmérés során 78 mobilfizetési szolgáltatót kérdeztek meg 49 országban szerte a világon. A mobilfizetés terjedése a fejlõdõ országokban zajlik a legdinamikusabban, Kenyában, Madagaszkáron vagy Ugandában például több mobilhoz kapcsolt számlával rendelkeznek az emberek, mint bankszámlával.

A kutatásból kiderült az is, hogy élesedik a verseny a mobilfizetési piacon, már 40 országban legalább 2 szolgáltató van jelen. A kutatási jelentés szerint már 6 olyan szolgáltató van, amely több mint 1 millió aktív felhasználóval rendelkezik, ezek közül három tavaly lépte át ezt a határt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!