2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Kéthónapos csúcson a cukor áraForrás: investor.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-13 09:23:34
A pénteki, vártnál jobb munkaerõ-piaci adatok kedvezõ hatása áthúzódott erre a hétre is. Újabb csúcsot ütött Dow Jones index, de továbbra is csekély a lelkesedés a nyersanyagpiacokon. Alig változott a nemesfémek ára, vegyesen zárt az energiahordozók piaca, igazán szép mozgásokat a mezõgazdasági termékek között találunk. A cukor árfolyama kéthónapos csúcsára ugrott, és a kukorica is drágul.

Öt hónapos csúcsot döntött a robusta kávé Londonban, mivel a világ legnagyobb termelõjének számító Vietnamban egyre komolyabb gondot okoz a szárazság. A robusta idén már 14 százalékot erõsödött és messze jobb teljesítményt nyújt, mint a New York-ban kereskedett jobb minõségû társa, az arabica. Hosszabb távon még feltûnõbb a különbség, mintha két teljesen különbözõ termékrõl lenne szó...

Robusta kávé árfolyama

Forrás: [origo]

Arabica kávé árfolyama

Forrás: [origo]

A cukor is kéthónapos csúcsára ugrott, köszönhetõen annak, hogy a brazil kormány várhatóan csökkenti az etanol adótartalmát, amely pótlólagos keresletet generálhat a cukornád piacán, csökkentve a cukoripar felé a kínálati nyomást.

Újabb egy százalékot erõsödött a kukorica árfolyama a Chicago Mercantile Exchange-en, így ledolgozta a múlt szerdai zakót és egyhónapos csúcson zárt. Az emelkedés múlt pénteken gyorsult fel a bullish kukorica készletadatok hatására. A 680 cent körüli szint már harmadszor fogja meg az árfolyamot, így ez egyre erõsebb támaszként szolgál. A szója tegnap még tudott izmosodni követve a kukoricát, de kedd délelõtt már 1 százalékos mínuszban várja az amerikai nyíltkikiáltásos kereskedés nyitását. Továbbra sem talál magára viszont a búza, a 695 centes árfolyam 10, 8 százalékos veszteséget jelent a tavalyi záróárhoz képest.

Búza árfolyama (dollár/véka)

Forrás: [origo]

A csúcsokat döntögetõ részvényindexek árnyékában egyre inkább feltûnõ milyen gyengén szerepelnek az ipari fémek. A visszaesés mögött erõs naptárhatás is felfedezhetõ. A kínai árupiaci import február hónapban 15 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel ezelõtti értéknél, de a kínai újév 2013-as munkaszüneti napjai erõsen torzítják az adatot.

Sokan számítanak arra, hogy az ipari fémek is követik a részvénypiacokat és a közeljövõ várható gazdasági növekedése átlagon felüli piaci hozamokat tartogat ebben a szektorban. A fentiekre jó példa a réz, amely a tankönyvek szerint a gazdasági növekedés legjobb értékmérõje. Ha csak a grafikont nézzük, nehéz optimistának lenni, ha viszont az egyre optimistább elõrejelzéseknek hiszünk szép emelkedés elõtt állhatunk....

Réz árfolyama (dollár/font)

Forrás: [origo]

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!