2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Komádi külterületi tanyák térképének átadása a Helytörténeti kiállítás részéreForrás: saját
Utolsó módosítás: 2013-03-14 10:58:55
  Március 6-án elkísértem Major Jánost, akivel már elõre megbeszéltük otthonában, hogy régi álmát, a külterületi tanyák térképét átadja a Komádi Helytörténeti kiállítás részére. Erdei Zoltánnéval a Helytörténeti Kiállítás vezetõjével való beszélgetését lejegyeztem és most közreadom.  

 

Major János Komádi szülöttje vagyok, itt dolgoztam 40 évet nyugdíjba vonulásomig. Gyerekkoromtól az építõipar felé vonzódtam. Elõször kisiparosnál dolgoztam, mint kõmûves szakmunkás, majd 1954-tõl a helyi Építõipari Szövetkezetnél. Közben a Debreceni Építõipari Technikumban végeztem a tanulmányaimat. A technikum elvégzése után kineveztek a Szövetkezet mûszaki vezetõjének. A 70-es években a Tanácshoz kerültem, itt, mint építésügyi fõelõadó dolgoztam nyugdíjba vonulásomig. Már akkor is foglalkoztatott a tanyák megörökítése, melyeknek száma az 50-es évek elején még 676 volt. Az 50-es évek elején megkezdõdött a Tsz tagosítás. Így a Tsz és az Állami Gazdaság a még meglévõ tanyákat körülszántották, ezzel megkezdõdött a tanyarombolás. Már csak kis facsoportok jelezték, ill. emlékeztettek a tanya helyére. Nyugdíjazásom után egy 1950-es külterületi térképpel külterületi egységenkénti részeket, felkerestem azokat a személyeket, (akik még éltek) és a tanyájukon laktak. 13 személyt, akik még név szerint is ismerték a tanya tulajdonosokat. A helyi ismereteimet arra is felhasználtam, hogy a népszámláláskor az összes külterületet bejártam, Kutas, Dobai puszta. Ezek után 2 év alatt összeállt a külterületi tanyás térképe a tanya tulajdonosok nevének feltüntetésével. A térkép hitelessége miatt a segítõk neveit is feltüntettem. A térképet bekeretezve most átadom a város helytörténeti múzeum vezetõjének Erdei Zoltánnénak, Icukának megõrzés végett az utókor számára. Ráday Mihály szavaival élve: - „Unokáink is látni fogják.”

Ez a térkép felbecsülhetetlen érték a város és az itt élõk számára! Kedves János bátyám nagyon szépen köszönjük az óriási munkádat és önzetlen felajánlásodat!

Aki teheti, látogasson el a Helytörténeti Kiállításra és feltétlen nézze meg!

Cserép Imre

tudósító

/Fotók:- Cserép Imre/

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!