2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Jó áron vehetünk tojástForrás: hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-16 11:30:09
Húsvét elõtt jóval több tojást veszünk, mint máskor, ami elvileg felhajthatná az árakat. De ez nem törvényszerû. Sõt. Több helyen pont így az ünnep elõtt vásárolhatunk igen jó áron.

Most hét végén vegyünk tojást húsvétra, vagy a jövõ héten, esetleg közvetlenül az ünnep elõtt? Attól függ, hol akarjuk venni. A Baromfi Terméktanács szaktanácsadója, Földi Péter szerint húsvét elõtt átlagban másfélszer annyi tojás fogy, mint máskor. Még az is vesz ilyenkor, aki máskor nem szokott, mert az ünnephez hozzátartozik. A kereslet már ezen a héten is élénkült. A piac törvényeibõl kiindulva ez a megnövekedett kereslet áremelkedést is okozhatna, ha hiány lenne tojásból. De a szakértõ szerint ez egyáltalán nem várható.

Hogy hogyan vették rá a tyúkokat, éppen most tojjanak sokat, másfélszer többet, mint általában? Ennek is megvan a trükkje. Az állatoknál ugyanis van egy idõszak, amikor csúcson van a tojástermelés. A nagy farmokon termelõk ezért úgy állítják össze az állomány összetételét, hogy karácsony és húsvét elõtt minél több tyúk legyen a csúcson. Így nem gond a megnövekedett kereslet kielégítése sem.

S ha bõven van tojás, akkor az árak nem hogy nõnének, hanem éppenséggel csökkenhetnek. Fõleg akkor tapasztalhatjuk ezt, ha valamelyik multinál akarunk vásárolni. Nekik ugyanis jó vevõcsalogató eszköz az olcsó tojás. Az Auchan például már meg is hirdette, hogy náluk akciósan 28-30 forint lesz a tojás, és speciális kínálattal is készülnek. Ebben a láncban tavaly 60 százalékkal fogyott több tojás húsvét elõtt, mint máshol.

Kaptunk viszont olyan információt is vidéki piacokról, hogy a jövõ héten vagy a húsvét elõtti héten felszökhet a tojás ára. Ezen a héten azonban ez még nem várható.


Kattintson a képre a teljes táblázatért!

Ha valaki kihasználná az alkalmat, és bespájzolna, akkor ezt bátran megteheti, ha van a hûtõjében elég hely. Ott ugyanis a szakértõ szerint hónapokig is eláll a tojás. Az üzletekben egyébként 21 napig tarthatják a tojást, utána le kell selejtezniük.

Kaptunk viszont olyan információt is, vidéki piacokról, hogy a jövõ héten, vagy a húsvét elõtti héten felszökhetnek az árak. A tojásnál egyébként még mindig sokan nem nézik meg, mennyi a kilós ár, pedig úgy jobban járhatnának.

Vidéki tojáskörkép

Debrecenben a legolcsóbb tojás darabja 30 forint, a nagyobb 38 és 42 forintba kerül. Nyíregyházán egy hét alatt nagyot estek az árak. Múlt szombaton még 40 forint volt az XL-es méret, mostanra ugyanaz 35 forint. Az L-es 33, az M-es 30, az S-es méret pedig 26 forint.

Van olyan termelõ, aki akciózik, feltüntetve a korábbi árat is, így az XL-est 38 helyett 36, az M-est 32 helyett 30 forintért kínálja. Azt mondja, azért, mert ebbõl a két méretbõl van most a legtöbb. Nem tervezi, hogy húsvétra árat emel.

Egy földesi (Hajdú-Bihar megye) termelõ szerint, aki szintén a nyíregyházi piacon értékesít, elképzelhetõ, hogy egy picit emelkedni fog a tojás ára a jövõ héten, de a húsvét elõtti héten már olcsóbb lesz.

Úgy véli, a mostani tojásáraknak nincs közük a közelgõ húsvéthoz. Inkább azzal függ össze, hogy délrõl és északról hozzák be a rossz minõségû, olcsó importtojást, amire ráteszik a magyar bélyegzõt, majd értékesítik. Közben a tojást odakint is, itthon is hetekig tárolják - érvelt a férfi. Épp ideje - mondta a hajdúsági termelõ, hogy a vásárlók rájöjjenek: ha jó minõséget akarnak, a magyar tojást kell venni. Lánya fényképeket is mutat telefonján az üzemrõl, ahol már az elõírás szerinti körülmények között tartják a tyúkokat. Egyébként árulnak még házi tojást is, 32 forintért darabját. Ezeket olyan tyúkok tojták, amelyek az udvaron kapirgálnak – tudtuk meg helyi tudósítónktól.

Gyõrben jelenleg mérettõl függõen 35-45 forint között van a tojás darabja a Vásárcsarnokban. Az árusok azt az információt adták, hogy nem emelnek húsvét elõtt.

Székesfehérváron a húsvét elõtti héten mindig kicsit felhúzzák a tojás árát. Jelenleg mérettõl függõen 32 és 50 forintért kapni, az õstermelõknél pedig 35-43 forintért. Utóbbiaknál alkudni is lehet. Sõt, a törzsvásárlók kedvezményt is kaphatnak.

 

A héten is a budapesti Fõvám téri csarnok és nyolc budapesti üzletlánc átlagárait hasonlítottuk össze, zöldségbõl, gyümölcsbõl és húsfélékbõl. A bevásárlóközpontok súlyos vereséget szenvedtek a piaccal szemben az árversenyben, még olyan kategóriáknál is, ahol a piacon nõtt az ár a múlt héthez képest. A vizsgált termékek közül egyedül a citrom olcsóbb a multiknál. S ha már a bevásárlásnál tartunk: szombaton és vasárnap már a szokásos rend mellett lesznek nyitva az üzletek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!