2024. április 24. Szerda, György.
 
Újra jön a félszocpol!Forrás: hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-19 10:45:35
  A használt lakás vásárlását tervezõ gyerekes családoknak érdemes még egy kicsit várniuk. Hamarosan újra elérhetõ lesz ugyanis a vissza nem térítendõ félszocpol, ami mellé állami támogatású hitelt is lehet kérni.  

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium elõterjesztése alapján április 1-jétõl az emelt összegû szocpol mellett újra elérhetõ lenne a használt lakásra igényelhetõ, vissza nem térítendõ állami támogatás is. Ennek összege a szintén a hónap elejétõl emelt összegû, új lakás vásárlására vagy építkezésre igényelhetõ szocpol 50 százaléka lesz. Ezért is hívják félszocpolnak.

Mi dönti el, ki kaphat?

A használt lakás vásárlására fordítható „félszocpol” várható összege a lakás alapterületétõl, a gyermekek számától és az ingatlan energiaminõsítésétõl függhet. Korlátoznák a megvásárolni kívánt ingatlan négyzetméterenkénti vételárát is, a földrajzi elhelyezkedéstõl függõen. Így a magasabb komfortfokozatú, ezért drágább lakásokra a támogatás nem lesz igényelhetõ. Ezzel akarják megelõzni, hogy azok is igénybe vegyék a támogatást, akik egyébként nem tartoznak a célzott ügyfélkörbe.

A bankok már készülnek

hitelnet.hu hitelpiaci szakértõje, Fitos Szilárd szerint a bankok is készülnek már az április elsejei bevezetésre, a részletek azonban még nem teljesen ismertek. Az viszont szinte biztos, hogy a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a meglévõ gyermekek után kapott támogatást a bankok saját erõként veszik majd figyelembe. Hiszen ez már egy teljesített vállalás.

Államilag támogatott hitel is járhat hozzá

Amennyiben valaki a „félszocpol” mellé hitelt is venne fel, akkor erre államilag támogatott lehetõségek közül is választhat majd. A vásárláshoz igényelhetõ hitel összegét kormányrendelet szabályozza. Ennek értelmében a bank által folyósítható hitel összege nem lehet több, mint a forgalmi érték (vételár) 80 százaléka. Ez a finanszírozási arány csak megfelelõ jövedelmet és pozitív banki hitelbírálatot feltételezve érhetõ el.

Ennyit jelenthet a félszocpol

Egy alapszintû energetikai minõsítésû, 60 négyzetméteres használt lakásra például 800 ezer forint vissza nem térítendõ támogatást kaphat egy kétgyermekes család. Az átlagos budapesti téglaépítésû lakásárakat figyelembe véve ez a félszocpol a vételár mintegy 5 százalékát teheti ki. Egy vidéki, megyeszékhelyi téglalakásnál már közelíti a 10 százalékot, az ország északi és keleti részén pedig meg is haladhatja. Így ha figyelembe vesszük azt is, mennyi a bankok által kihelyezhetõ hitelek felsõ határa (80 százalék), akkor akár 6-700 ezer forint saját erõ is elegendõ lehet ahhoz, hogy valaki egy használt panellakást vásárolhasson – mondta Fitos.


Forrás: hitelnet.hu

A szakértõ szerint 3 gyermek és nagyobb alapterületû lakások esetén a félszocpol ennél nagyobb arányú is lehet a vételárból. Azonban a nagyobb alapterületû lakásoknál azt is figyelembe kell venni, hogy az államilag támogatott lakáshitel csak 20 millió forintos vételárig és 10 millió forintos hitelösszegig kérhetõ.


Forrás: hitelnet.hu

Ennyi jövedelem kell a támogatott hitelhez

Ha a kétkeresõs háztartás 10 millió forintos hitelt venne fel, ehhez legalább 240 ezer forint összevont jövedelme kell hogy legyen. Míg 5 millió forint hitelhez már 120-130 ezer forintos igazolt jövedelem is elegendõ lehet. Persze a hitelbírálat eredménye más tényezõtõl is függ, nemcsak a keresettõl. Így a már meglévõ hitelek havi törlesztõ részletei is befolyásolhatják az igényelhetõ hitel összegét.


Forrás: hitelnet.hu

A hiteligénylésnél azt se felejtsük el, hogy csak annyi kölcsönt vegyünk fel, amennyi nem feszíti túl a család költségvetését. Vagyis becsüljük meg, mennyi az a törlesztés, amit hosszú távon is biztonsággal tudunk fizetni.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!