2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Árvíz/belvíz – Meteorológia: több mint 110 éve nem esett ennyi csapadék az év elsõ három hónapjábanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-04 09:45:13
Budapest, 2013. április 3., szerda (MTI) – Több mint 110 éve nem esett országosan ennyi csapadék az év elsõ három hónapjában, mint az idén. Errõl írt szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a honlapján.

Kifejtették: a keddi vízügyi jelentések szerint országosan 155 ezer hektár a belvízzel elöntött terület, ebbõl 71 ezer hektár vetés-szántó. 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 70 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség. A vízzel elöntött területek nagysága többek között az elmúlt három hónap során lehullott nagy mennyiségû hó és esõ következménye – hangsúlyozta a meteorológiai szolgálat.

Az OMSZ mérései szerint Magyarországon az év elsõ három hónapjában 180-340 milliméter hó, esõ hullott. Ez – mint írták – a legkevésbé csapadékos délkeleti területeken is több mint 90 milliméterrel, a legcsapadékosabb helyeken pedig több mint 200 milliméterrel meghaladja a sokévi átlagot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati adatbázisa alapján ezek az adatok rekordnak számítanak, ugyanis 1901 óta országosan ilyen nagy mennyiségû csapadékot még nem regisztráltak az év elsõ három hónapjában.

- MTI -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!