2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Ha fizet, akkor is kikapcsolhatják a gázt, a villanytForrás: hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-10 10:51:04
A részszámlás fogyasztóknak a szolgáltatók mostanában több csekket postáznak egyszerre. Nem mindegy azonban, hogy melyiket húzzuk elõ a postán.  

Aki a villanynál vagy a gáznál részszámlás fogyasztó (vagyis átalánydíjban fizet, éves elszámolással), annak újabban a szolgáltatók egy borítékban egyszerre több csekket is kiküldenek. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy melyik csekket fizetjük be elõször – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A probléma az, hogy a szolgáltatók többsége a befizetést nem a legrégebbi tartozásra könyveli le, hanem arra a hónapra, ami a csekken szerepel. Tehát ha elõbb fizetjük be az augusztusi csekket, majd a júliusit, és végül augusztusban a júniusit, akkor az elszámolás szerint már 60 napos késedelemben leszünk a júniusi csekkel.

Így hiába fizettünk minden hónapban, ekkorra javában küldhetik a fizetési felszólítást és végül a kikapcsolási értesítõt is. Hiszen 60 napos tartozás után a törvény szerint ki lehet kapcsolni a szolgáltatást.

Ha nem akarunk kellemetlenséget, a megoldás egyedül az lehet, hogy mindig nézzük meg a csekken, mi a fizetési határidõ. A hatóság legalábbis nem említi közleményében, hogy a szolgáltatóknak változtatni kellene a gyakorlatukon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!