2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Trafik – Közérdekû bejelentés és feljelentés a pályázati elbírálás miattForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-01 14:49:32
Budapest, 2013. április 30., kedd (MTI) – Az MSZP Tolnai megyei szervezete és a Jobbik is az ügyészséghez fordult a trafikpályázatok elbírálása miatt, miután Hadházy Ákos fideszes önkormányzati képviselõ egy interjújában azt állította, hogy Szekszárdon politikai egyeztetésen véleményezték a trafikpályázaton induló jelöltek listáját a helyi kormánypárti képviselõk.

Hadházy Ákos helyi fideszes képviselõ a hvg.hu-nak adott, kedden megjelent interjúban azt mondta: hosszú távon a Fidesz érdekét szolgálja, hogy beszél a történtekrõl.

Az önkormányzati képviselõ azt mondta: a tolnai megyeszékhelyen a polgármester a trafikpályázatok listájával érkezett a kormánypárti képviselõk találkozójára, hogy véleményezzék azokat.

Horváth István fideszes országgyûlési képviselõ közleményben reagált Hadházy Ákos szavaira, szerinte a szekszárdi fideszes képviselõtársa valótlanságokat állít, “hiszen semmilyen egyeztetés nem zajlott sem frakcióülésen, sem politikai, sem pedig egyéb megbeszélésen a trafikpályázatok ügyében”. Azt írta: õ maga és a helyi Fidesz-frakció is határozottan visszautasítja Hadházy Ákos állításait, indítékait nem értik és teljes mértékben elhatárolódnak kijelentéseitõl.

Az MSZP Tolna megyei területi szövetsége közérdekû bejelentést tesz a Tolna Megyei Fõügyészségen a trafikpályázatok ügyében. A párt megyei elnökhelyettese, Frankné Kovács Szilvia elmondta: azt kérik a fõügyészségtõl, hogy haladéktalanul vizsgálja ki a Tolna megyei trafikpályázatok elbírálását.

A politikus szerint Hadházy Ákos szekszárdi fideszes önkormányzati képviselõ keddi nyilatkozata egyértelmû bizonyítéka annak, hogy politikai egyeztetés elõzte meg a pályázatok elbírálását, “a pályázók közül politikusok választották ki a gyõzteseket”.

Ez a politikai erkölcstelenség olyan foka, amire az elmúlt huszonkét évben nem volt példa – mondta.

Az MSZP szerint a nógrádi megyeszékhelyen és annak környékén a Fidesz választókerületi elnökéhez közel álló barátok nyerték el a kiírt koncessziós pályázatok többségét, õk nyithatnak trafikot júliustól dohány-kiskereskedõként. A szocialista Boldvai László azt követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a teljes pályázati kört és az értékelést.

Mesterházy Attila szocialista pártelnök bejelentette: azt a kérdést tette fel Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek, hogyan kerülhetett a Fidesz választókerületi elnökeihez a pályázók listája, hogyan érvényesítették a pályázatok elbírálásánál az általuk megfogalmazott kéréseket.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivõje erre úgy reagált: Mesterházy Attila tévúton jár, amikor kérdéseket tesz fel a trafikpályázatokkal kapcsolatban, neki ugyanis ehelyett a Portik-Laborc-ügyre kellene válaszokat adnia. Azt is mondta, természetes, hogy a trafiktender nyertesei között vannak olyanok, akik szimpatizálnak valamelyik politikai erõvel.

Selmeczi Gabriella azt mondta, a trafikok ötezer magyar család egzisztenciáját biztosítják, az pedig természetes, hogy vannak, akik kissé csalódottak: õk azok, akik nem nyertek.

“Az õ csalódottságukat megértjük, de most ennyire volt lehetõség” – tette hozzá, visszautasítva azokat a vádakat, amelyek szerint politikai szempontból bírálták volna el a pályázatokat.

Az ötezer nyertes között nyilván vannak olyanok, akik a Fideszre szavaztak, de ugyanúgy lehetnek közöttük szocialista szimpatizánsok is. Ötezer nyertes pályázóból mindig van olyan, akinek van politikai szimpátiája vagy éppen fideszes rokona, ez teljesen természetes – mondta.

A kormánypárt szóvivõje felhívta a figyelmet arra is, a trafikpályázatokkal lehetõvé vált, hogy a jövõben ne multinacionális cégek, hanem családi vállalkozások árulják a dohánytermékeket.

Az MSZP közleményben reagált a Fidesz szóvivõjének szavaira, amely szerint “az egész ország számára világos, hogy a trafikmutyit a fideszes klientúra kifizetésére agyalták ki”.

A Jobbik két politikusa, Szilágyi György és Volner János hivatali visszaélés gyanúja miatt kedden feljelentést tett a trafikpályázatokkal kapcsolatban. Emellett lemondásra szólították fel Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ államtitkárt, Gyulay Zsoltot, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezetõjét és Horváth Istvánt, Szekszárd fideszes polgármesterét.

Eközben a parlamentben újraszabályozták a közérdekû adatközlést. A polgári törvénykönyv (Ptk.) helyett az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szabályozza a közérdekû adatszolgáltatást az új polgári jogi kódex jövõ március 15-ei hatályba lépésétõl.

Az errõl szóló, vasárnap benyújtott fideszes indítványt hétfõn kivételes sürgõs eljárásban tárgyalta meg, kedden pedig már el is fogadta az Országgyûlés kormánypárti szavazatokkal.

Az elõterjesztés szerint az Állami Számvevõszék és a Kormányzati Ellenõrzési Hivatal köteles ellenõrizni a közfeladatot ellátó szerveket, a közérdekû adat megismerésére irányuló igény pedig nem eredményezhet az ellenõrzõ szervek jogosítványaival azonos mélységû és terjedelmû adatbetekintést. Az indoklás ezt azzal egészíti ki, hogy azokat a “visszaélésszerû adatigényléseket”, amelyek az adatkezelõ mûködését jelentõs mértékben és hosszú idõre akadályoznák, nem kell teljesíteni.

Ebbõl és a kivételes eljárási rendbõl a hétfõi vitában a felszólaló ellenzéki képviselõk azt olvasták ki, hogy a kormányoldal korlátozni akarja a trafikpályázatok megismerhetõségét. Ezt az elõterjesztõ Vas Imre és Répássy Róbert igazságügyi államtitkár tagadta.

- MTI -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!