2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Brutálisan megdrágulhat az ásványvíz - vagy nemForrás: hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-06 11:22:30
Épp csak kisütött a nap, a kormány máris készül a nyárra, méghozzá új adóval. Bár ez csak egy verzió.  

Egy kiszivárgott vidékfejlesztési minisztériumi tervezet szerint újabb burkolt adóemelésre készül a kormány: most a környezetvédelmi termékdíjon szeretnének beszedni 25 milliárd forintot.

Ez gyakorlatilag megduplázná egy átlagos másfél literes ásványvíz árát, s az összes nem visszaváltható csomagolású terméket megdrágítaná. A Napi Gazdaság számítása szerint egy másfél literes ásványvíz árában csak néhány fillért tesz ki a víz költsége, ugyanakkor a csomagolás és az adó több tíz forintra rúg, ahogyan a kereskedelmi árrés is.

Igaz, a fogyasztó a termékdíjat visszakaphatná, ha a palackokat sértetlenül visszaviszi egy boltba. Ehhez persze a Napi szerint a kereskedõknek és a gyártóknak is beruházniuk kell, amelyet a tervezet alapján az állam legfeljebb részben kompenzálna. Az állam nyeresége az lenne, hogy az elõterjesztés szerint 10 százaléknyit úgyse visznek vissza, mert megrongálódnak a palackok, vagy épp elfelejtik.

A minisztérium közleménye szerint ez nem dõlt még el. “A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a Vidékfejlesztési Minisztérium egyelõre nem tervezi betétdíj bevezetését mûanyag palackokra. Az ügyben jelenleg mûhelymunka folyik és zajlik a hatásvizsgálat” – írja a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!