2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Kellemetlen meglepetés a matekérettséginForrás: hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-07 09:57:56
Országszerte rendben megkezdõdtek a matematikaérettségik a középiskolákban kedd reggel - közölte az Oktatási Hivatal. A maturálókat azonban hidegzuhanyként érhette a feladatlap.  

Halmazelmélet, statisztika, függvény, síkgeometria, koordinátageometria, térgeometria, kombinatorika és valószínûségszámítás - ezek a témakörök is szerepelnek a középszintû matekérettségi elsõ feladatosorában, írja az eduline.hu.

A portál által megkérdezett szaktanár szerint a teszt nem nehéz, de vannak meglepõ feladatok. Négy feladat kapcsolódik a statisztikához, ami meglepõen sok a korábi évekhez képest, emellett a rövid feladatok közül kettõ a függvényekhez kapcsolódik. Ilyenek pedig általában a középszintû írásbeli érettségi második részében szoktak lenni - mondta el a szaktanár.

Függvénytábla, körzõ, vonalzó

Matematikából középszinten 1288 helyszínen 80 997-en, emelt szinten 85 helyszínen 4167-en tesznek érettségi vizsgát.

A matematika középszintû írásbeli vizsgája 180 percig tart. A vizsgázók elõször az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldják meg. A diákok a feladatlapokon belül a rendelkezésére álló idõt tetszésük szerint oszthatják meg a feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatják.

A matematika emelt szintû írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga két részbõl áll, és a diákok a rendelkezésére álló idõt szintén tetszésük szerint oszthatják meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.

A vizsgázónként megengedett segédeszközök (közép- és emelt szinten is): függvénytáblázat (egyidejûleg többféle is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körzõ, vonalzó, szögmérõ, amelyekrõl a vizsgázó gondoskodik. Ezeket az eszközöket a vizsgázók egymás között nem cserélhetik.

Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia és német nyelven is van vizsgázó.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!