2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Olcsóbb jogosítvány diákoknak e-learninggelForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-05-14 09:53:38
Az ingyenes kampánynak köszönhetõen 800 ezer fiatal sajátíthatja el a gyalogos és kerékpáros közlekedés biztonságos szabályait, 30 ezren pedig olcsóbban juthatnak jogosítványhoz.
Felmérések szerint a gyalogosok és a kerékpárosok jelentõs része a legalapvetõbb közlekedési ismeretekkel sem rendelkezik, ami jelentõs szerepet játszhat az elmúlt év baleseti statisztikáiban: az országos rendõrfõkapitány-helyettes tájékoztatása szerint tavaly 605-en haltak meg közlekedési balesetben – 28 százalékuk gyalogos volt. A gyalogos balesetek aránya az utóbbi tíz évben még soha nem volt ilyen magas, mint 2012-ben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) – a közlekedéssel és ezen belül a közúti közlekedésbiztonsággal kapcsolatos állami feladataira tekintettel – a közúti közlekedés biztonságát szolgáló, közoktatási intézményi nevelési tevékenység szakmai támogatásával kapcsolatban megbízta a Nemzeti Közlekedési Hatóságot (NKH), hogy a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram keretében valósítsa meg a „Közoktatási intézmények közúti közlekedés biztonságát szolgáló nevelési tevékenységének szakmai támogatása” tárgyú projektet 2013. június 18-ig.

A projekt során a köznevelési intézmények pedagógusai és tanulói számára ingyenesen bocsátjuk rendelkezésre az elkészített e-learning tananyagokat és módszertani segédanyagokat. A kampányban külön-külön tananyagot biztosítunk elsõsorban az 5-8., valamint a 9-12. évfolyamos tanulók számára, illetve módszertani útmutatóval kiegészítve a köznevelési intézményben dolgozó pedagógusok számára.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Nemzeti Közlekedési Hatóság közös e-learning programját a tanuloknak.hu oldalon lehet elérni. Az 5-tõl 12. osztályosoknak és nevelõiknek szóló internetes oktatási anyaggal a diákok könnyedén, játékosan és hatékonyan sajátíthatják el mindazt a tudást, amelyre a mindennapi életben gyalogosan, kerékpárral közlekedve vagy jármûvekben utazva elengedhetetlenül szükségük van.

A www.tanuloknak.hu oldalon elérhetõ oktatási anyag minden korosztályhoz a gyerekek életkorának megfelelõen szól. A kisebbek Piroska és a farkas meséjén keresztül, a kamaszok pedig Rómeó és Júlia történetén át sajátíthatják el a közlekedés leglényegesebb szabályait. Az oktatóanyagon túljutva pedig le is tesztelhetik a megszerezett tudást.  Mindenki, aki végigköveti a szórakoztatóan hasznos „tanfolyamot”, automatikusan egy oklevelet kap, amellyel igazolhatja frissen szerzett tudományát. A legjobban teljesítõ negyven intézmény értékes közlekedésbiztonsági ajándékcsomagot kap.

Az EMMI és az NFM támogatásával az NKH által megvalósított projekt célja, hogy a legfiatalabbakat megcélzó kampány hozzájáruljon a közlekedési balesetek számának csökkenéséhez, valamint, hogy az iskolások magabiztosan és kellõ körültekintéssel közlekedjenek.

Ám a tanulók nem csak emiatt profitálhatnak az e-learning-bõl. A programot sikeresen teljesítõk közül harmincezren teljesen ingyen továbbképezhetik magukat egy hatóságilag akkreditált AM, A1, A2 vagy B kategóriás képzésen, ezzel pedig késõbb jóval olcsóbban szerezhetnek jogosítványt, hiszen az elméleti tananyag már a birtokukban lesz. Mellettük még ötezer pedagógus is további e-learning képzéshez jut. Az értékes közlekedésbiztonsági csomagért zajló versenyben jelenleg Hejõkeresztúr (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) vezet 90.43 %-os eredményességgel a tanulók versenyében. A pedagógusok Sárbogárdon (Fejér megye) teljesítettek a legjobban.

A program június 18-áig tart, további információ és regisztráció a weboldalon érhetõ el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!