2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Árfolyamgát - A devizaadósok harmada kötött már szerzõdéstForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-05-14 10:10:55
Az érintett devizahitelesek harmada, több mint 150 ezer ember élt március végéig az árfolyamgát lehetõségével - mondta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke csütörtökön Pécsen.  

Szász Károly sajtótájékoztatón rámutatott, hogy a rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya a jogosult devizakölcsön-volumen 40 százaléka, 1250 milliárd forint volt; az árfolyamgátat választók véglegesen mentesültek 9,2 milliárd forint hitelkamat megfizetése alól.

A PSZÁF elnöke hangsúlyozta, a rögzített árfolyamon való végtörlesztést is beleértve az eddigi állami-banki intézkedések összességében 320 ezer fogyasztó devizakitettségét szüntették meg vagy mérsékelték, a deviza alapú kölcsönök aránya az elmúlt három évben a jelzáloghiteleken belül 72-rõl 52 százalékra csökkent.

Jelezte, az "óriási elõrelépést" jelentõ eredményhez hozzájárultak a Fogyasztóvédõk Magyarországi Egyesülete (FOME) által mûködtetett pénzügyi tanácsadó irodák is, amelyeket 11 megyeszékhelyen több mint 7 ezer ügyfél, közülük 4400 személyesen keresett meg az elmúlt egy évben. Hozzáfûzte, a PSZÁF budapesti ügyfélszolgálata ezen felül tavaly 4600, személyesen megjelenõ fogyasztót is kiszolgált.

A sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyagban szerepelt, az elmúlt egy évben a fogyasztói megkeresések négyötöde a pénzpiaci szektorhoz, azon belül elsõsorban a hiteltörlesztéshez kötõdött, de sokan lakás- vagy kötelezõ gépjármû-biztosítási sérelmeikre kerestek megoldást, vagyis a pénzügyi fogyasztóvédelem hatásköre nem szûkíthetõ le az egyébként jelentõs devizahiteles problémakörre.

Szász Károly arra a kérdésre, hogy miért nem választja ennél is több devizahiteles az árfolyamgátat, azt mondta: sokan talán bonyolultnak tartják, nem értik a konstrukciót, mások nem felelnek meg a feltételeknek. Úgy vélte: sokan lesznek, akik az utolsó pillanatokra hagyják a szerzõdéskötést.

A felügyelet elnöke emlékeztetett rá, hogy az árfolyamgát-konstrukciót idén május 31-ig lehet választani. Hozzátette, bár a PSZÁF nem tud arról, hogy a kormány a határidõ meghosszabbítását tervezné, a szervezet fontosnak tartaná, hogy az árfolyamgát korlátlan ideig megmaradjon. "Ameddig devizahiteles ügyfél létezik, számára mindig biztosítsuk azt a lehetõséget, hogy ha szükségét érezné, beléphessen a konstrukcióba" - indokolt.

Hozzátette: erre azzal a feltétellel lenne mód, hogy a belépés továbbra is ötéves védettséget jelentene, ezután mindenkinek el kellene számolnia a bankjával, de ha igényli, még egyszer beléphetne a rendszerbe. "Ennek az lenne az üzenete, hogy a kormány és a bankrendszer is elkötelezett a kérdés tartós, hosszú távú megoldása iránt" - hangoztatta.

Hajnal Zsolt, a FOME elnöke arról szólt, hogy a pénzügyi tanácsadó irodákban nemcsak a panaszokra keresnek megoldást, hanem segítenek az ügyfeleknek a háztartási kiadások megtervezésében, az egyes pénzügyi termékek megértésében is, megkönnyítve az eligazodást és a késõbbi választást.

Bércesi Ferenc, a baranyai kormányhivatal fõigazgatója azt mondta: a fogyasztói panaszok nyomán kiszabott bírságokból üzemeltetett irodák mûködése jó példa az állam és civil szervezetek együttmûködésére, amely ebben az esetben jelentõsen hozzájárul a hazai pénzügyi kultúra színvonalának növeléséhez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!