2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Emiatt is aggódhatnak a gyeden, gyesen lévõ kismamákForrás: penzcentrum.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-15 10:31:27
A gyesen, gyeden lévõ magyar nõk mindössze felének van olyan munkahelye, ahová vissza tud térni. Iskolázottság szerint azonban óriási különbségek vannak, természetesen az iskolázottabbak javára. A nyolc osztállyal rendelkezõk csupán 12 százalékát, míg a diplomások 92 százalékát várja vissza munkaadója.

Nem egyszerûen kiesést jelent a munkából a gyermekvállalás ideje, a fõ gondot az okozza, hogy a gyermeket vállaló nõk sok esetben nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak újra munkát találni. Ezzel kapcsolatban készült a Tárki friss felmérése, amibõl kiderült, a jelenleg gyesen, gyeden lévõ nõk mindössze felének (49 százalékának) van olyan munkahelye, ahova vissza tud térni.

Ha az iskolai végzettség mentén kirajzolódó különbségeket tekintjük, azt látjuk, hogy a magas iskolai végzettségûek e téren is jobban állnak, hiszen sokkal nagyobb valószínûséggel van lehetõsége a magasan iskolázottaknak visszatérni régi munkahelyükre. A legfeljebb 8 osztállyal rendelkezõ gyesen, gyeden lévõ nõk mindössze 12 százaléka, míg a diplomások 92 százaléka jelezte, hogy van munkahelye, ahova visszamehet dolgozni. A szakmunkás végzettséggel rendelkezõ nõk 58 százaléka, az érettségizettek 42 százaléka számolhat azzal, hogy van hova visszatérnie dolgozni.

 

Az iskolai végzettség azonban nem minden, további készségek megléte vagy hiánya is nagyban befolyásolja az újraelhelyezkedési esélyeseket. A Tárki úgy találta, munkahely(vissza)szerzésben erõforrásként mozgósítható tudások és ismeretek, mint például a jogosítvány, az idegennyelv-ismeret vagy éppen a rendszeres számítógéphasználat jellemzõen hiányoznak azon gyesen, gyeden lévõ nõk tudáskészletébõl, akiknek nincs hova visszamenniük dolgozni, ami tovább rontja a munkaerõ-piacra való visszailleszkedésük esélyeit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!